RAMAZANDA GECE KALKIŞI VE TERAVİH NAMAZI

07.09.2023
407

Ramazanda gece kalkışı nasıl olmalı? Ramazanda teravih namazı nasıl kılınır? Ramazanda gece kalkışı ve teravi namazı hakkında Resulullahın söylemiş olduğu hadisi şerifler şunlardır;

  • Resulullah (sav) onları, kesin bir emirde bulunmaksızın ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. Bu maksatla derdi ki: “Kim ramazan gecesini, sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla ihya öderse geçmiş günahları affedilir.” Resulullah (sav) -bu tavsiyesi herhangi bir değişikliğe uğramadan- vefat etti. Bu durum teravihin ferden kılınması Hz. Ebubekir ‘in hilafeti zamanında da böylece devam etti, Hz. Ömer’in hilafetinin başında da böyle devam etti. (Buhari, Teravih 1, Müslim, Müsafirin 174, (769), Ebu Davud, Salat 318, (1371), Tirmizi, Savm 83, (808), Nesâî, Siyam 39, (4, 164, 156), Muvatta, Salat fi Ramazan 2, (1, 119))
  • Bir rivayette şöyle gelmiştir: “Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” (Buhari, Ramazan kıyamı ile, Kadir gecesi kıyamı üzerine ondan merfu rivayet kaydeder) (Buhari, Teravih 1, Müslim, Müsafirin 174, (769), Ebu Davud, Salat 318, (1371), Tirmizi, Savm 83, (808), Nesâî, Siyam 39, (4, 164, 156), Muvatta, Salat fi Ramazan 2, (1, 119))
  • Resulullah (sav) Ramazan ayında, diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise çok daha şiddetli bir gayrete geçerdi. Son on günde geceyi ihya eder, ailesini de gecenin ihyası için uyandırırdı, izarını da bağlardı. (Buhari, Fadlu Leyleti’l-Kadir 5, Müslim, İ’tikaf 8, (1175), Ebu Davud, Salat 318, (1376), Tirmizi, Savm 73, (796), Nesâî, Kıyamu’l-Leyl 17, (3, 218))
  • Resulullah (sav) ramazanda geceleyin namaz kılardı. (Bir gece) gelip yanında ben de namaza uydum. Sonra bir erkek daha geldi, o da namaza uydu, derken sayımız arttı ve bir cemaat olduk. Resulullah (sav) bizim arkasında olduğumuzu hissedince namazı hızlandırdı. Sonra selam verip ayrıldı ve evine girdi. Orada bizim yanımızda kılmadığı bir namaz kıldı. Sabah olunca kendisine: “Bizim arkanıza durduğumuzu geceleyin fark etmiş miydiniz?” diye sordum. Bana: “Evet ve işte bu, beni o yaptığıma sevk eden şeydir. Yani sizi arkamda hissedince namazı hızlı kılarak yanınızdan ayrıldım” buyurdu. (Müslim, Siyam 69, (1, 104))
  • Resulullah (sav) (bir gece) mescitte nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona iktida ederek namaz kıldı, Sabah olunca “Resulullah geceleyin mescitte namaz kıldı” diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılacakların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescit, insanları alamayacak hale gelmişti.) Ancak Resulullah (sav) bu dördüncü gecede yanlarına çıkmadı. Sabah olunca Efendimiz: “Yaptığınızı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır” dedi. İşte bu hadise ramazanda cereyan etmişti. (Buhari, Salatu’t-Teravih 1, Cuma 29, 5, Müslim, Müsafirin, 177, (761), Muvatta, Salat-fi’r Ramazan 1, (1, 113), Ebu Davud, Salat 318, (1373, 1374), Nesâî, Kıyamu’l-Leyl 4, (3, 202))
  • Resulullah (sav) Ramazan’da, mescidin bir kenarında namaz kılmakta olan bir gruba uğramıştı. “Bunlar ne yapıyorlar?” diye sordu. “Bunlar, yanlarında ezberlenmiş fazla Kur’an bulunmayan kimselerdir. Übeyy İbnu Ka’b Radıyallahu Anh bunlara namaz kıldırıyor!” dediler. Efendimiz (sav): “İsabet etmişler, bu davranış ne kadar iyi!” buyurdular. (Ebu Davud, Salat 318, (1377))
  • Resulullah (sav) ile bir ramazan ayında beraber oruç tuttuk. Ay boyunca bize son yedi güne kadar hiç ziyade namaz kıldırmadı. Ayın son yedinci gününde gecenin üçte biri geçinceye kadar bize namaz kıldırdı. Altıncı gününde yine bir şey kıldırmadı. Beşinci gününde gecenin yarısı geçinceye kadar namaz kıldırdı. Kendisine: “Bu gecemizin geri kalan kısmında da bize nafile kıldırsanız!” dedik. Talebimize karşı: “Kim imamla namaza başlar, sonuna kadar devam ederse, kendisine gecenin tamamını namazla geçirmiş (sevabı) yazılır” buyurdular. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) aydan son üç gece kalıncaya kadar başka namaz kıldırmadılar. Üçüncü gece bize namaz kıldırdılar. Ehline ve kadınlarına dua ettiler. Bize (o kadar uzun) namaz kıldırdılar ki “Felah”ı kaçırmaktan korktuk. Ebu Zerr’e: “Felah” nedir? Diye soruldu: “Sahur!” cevabını verdi. Sonra ayın geri kalan kısmında bize namaz kıldırmadı. (Ebu Davud, Salat 318, (1375), Tirmizi, Savm 81, (805), Nesâî, Sehv 103, (3, 83, 84), Kıyamu’l-Leyl 4, (3, 202))
  • Übeyy ‘i (r.a) dinledim, diyordu ki: “Ramazanda teravih namazından ayrılıp, hizmetçilerden alelacele sahur yemeği getirmelerini isterdik, çünkü vaktin çıkmasından korkardık.” (Muvatta, es-Salat fı’r-Ramazan 7 (1, 116))
ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.