ÜMMÜ RALE
İçindekiler
ÜMMÜ RALE
- Resulullah ‘ın huzurunda hanımların sözcülüğünü yapan sahabe.
- Şair ruhlu mersiyeler söyleyen hanım.
- Allah yolunda yapılan her türlü çalışmaya katılmayı severdi.
- Yardım sever iman eri.
- Fikir ve düşüncelerini anlaşılır ve net bir şekilde ifade etme kabiliyetine sahip bir hanım sahabi.
- Allah rızası için de fakire yardım eden, elinden gelen yardımı esirgemeyen iman eri.
- İslâm’ın güzellikleriyle Medine’de tanışıp buluşmuş ve Müslüman olmuştur.
Ümmü Rale ‘nin Hayatı
Ümmü Rale, Allah yolunda yapılan her türlü çalışmalara katılmayı, hanımlar arasında içtimâî faaliyetlerde bulunmayı seven, şefkat ve merhamet sahibi, yardım sever bir iman eri. Allah rızası için candan hizmet eden, fakire- fukaraya ve çevresine elinden gelen yardımı esirgemeyen, iyilikte yardımlaşmayı hanımlar arasında teşvik eden hatta yarış haline getiren, bahtiyar bir hizmet eri!… O, Medineli olduğu rivayet edilir. Nesebi hakkında kaynaklarda fazla bir bilgiye rastlanmamaktadır. İslâm’ın güzellikleriyle Medine’de tanışıp buluşmuş ve Müslüman olmuştur. Müslüman olduktan sonra İslâm’ın verdiği aşk ve heyecanla gönlünü doldurmuş , etrafına yardımcı olmaya, topluma faydalı olmaya gayret etmiştir. Zaman zaman Hanım sahabîlerle bir araya gelir, İslâm’a daha fazla hizmet edebilmenin yollarını araştırırlardı. Vefatını haber alınca Allah Rasûlünü bir daha görememesi onu çok üzdü. Kaynak kitablarda adı “Ümmü Rı’le” şeklinde de okunan Ümmü Râle radıyallahu anha rakîk kalbli, temiz yürekli bir hanımefendi olarak zikredilmektedir. O, hassas bir gönle sahipti. Şiirleri tatlı ve düşündürücü idi. Hizmet ehli, gayretli , teslimiyetli ve becerikli idi. Hakkında fazla bir bilgiye ulaşılamadığı için nerde ve ne zaman vefat ettiği bilinememektedir.
İyiliğe Teşvik Eden Hanım Sahabi
Ümmü Rale Müslüman olduktan sonra gönlünü İslam aşkı ile doldurmuş. Heyecanlı yüreği ile etrafında bulunanlara yardım etmeye çalışmış, topluma faydalı olmak için gayret etmiştir. Kendisi faaliyetlerin içinde bulunarak çevresinde bulunan hanımları iyiliğe teşvik etmiştir. Hanım sahabeler ile birlikte zaman zaman bir araya gelerek İslam’a daha çok hizmet etmenin yollarını araştırırlardı. Evdeki meşguliyetlerinin sosyal alanda yapacakları faaliyetlere engel olmadığını düşünürlerdi. İslami faaliyetlerde bulunmamanın eksikliğini içlerinde hep hissederlerdi. Bu konuda diğer hanım sahabeler ile bir araya gelip sürekli dertleşirlerdi. Sevaplarının daha çok olması için fikirlerini paylaşırlar ve birbirine destek olmak isterlerdi. Daha fazla ecir kazanabilmek için hangi amelleri yapmaları gerektiğini öğrenmek için Resullulah’ a bu durumlarını arz etmeye karar verdiler. Bunun için kendi aralarında sözcü olarak Ümmü Rale ‘yi seçtiler.
Ümmü Rale Efendimizin (sav) Yanında
Ümmü Rale Efendimizin (sav) huzuruna geldi. Aralarında şöyle bir konuşma geçti.
Ümmü Rale: “Ey Allah’ın Rasûlü! Allah’ın selâmı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Yâ Rasûlallah! Biz evli ve çocukları olan hanımlarız. Evlerimizin işini yapıyor, çocuklarımızın terbiyesiyle uğraşıyor, kocalarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden erkeklerin yaptığı gibi daha fazla amel yapamıyor, cihada katılamıyoruz. Bizim için gazaya çıkıp büyük ecirlere nâil olmak mümkün olamıyor. Bunun sevabından mahrum kalıyoruz. Bizi Allah’a yaklaştıracak ve büyük ecirler kazandıracak bir şey öğretseniz.”
Efendimiz Hz. Muhammed (sav): “Siz de evinizde yapmakta olduğunuz hizmetlerinizden büyük ecir ve sevap alacaksınız. Size düşen şey, gece gündüz Allah’ı zikretmektir. Duaya devam etmektir. Gözlerinizi yabancıya bakmaktan korumak ve seslerinizi yabancıya işittirmemektir.”
Bu şekilde bir hayat geçiren mümin hanımın büyük sevaplar elde edeceğini müjdeleyerek ona tavsiyelerde bulunmuş ve onu teselli etmiştir. (Üsdü’l-gâbe, 1, 1438)
Ümmü Rale‘nin Mesleği
Ümmü Rale ‘nin Resulullah’a teslimiyeti muhabbeti tamdı. Aklına takılan şeyleri sürekli Efendimize (sav) sorar ve cevabını öğrenirdi. Ümmü Rale hanımlar arasında bir nevi kuaförlük işini yapıyordu. Hanımların saçlarını kesiyor onların süslenmesi ile ilgileniyordu. Aklına bir gün yaptığı iş takıldı. Yaptığı iş nasıldı? Yaptığı işin dinen bir sakıncası var mıydı? Bu soruyu Efendimize (sav) sormak için huzura geldi.
Ümmü Rale: “Yâ Resûlullah! Ben kuaförüm. Hanımların saçlarını kesiyor, onları eşleri için süslüyorum. Bu nasıl bir iştir? İyi mi yapıyorum kötü mü? Bunun bir sakıncası var mıdır? Onu bırakayım mı?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav): “Ey Ümmü Râle! Bunda bir beis yoktur. Sakıncalı bir iş değildir. Özellikle gözden düşünce, yaşlanınca, eşlerine karşı sen onları süsle!” buyurdu. (Üsdü’l-gâbe, 1, 1438)
Yufka Yürekli Hanım Sahabi Ümmü Rale
Ümmü Rale yufka yürekli şair ruhlu idi. Gönlüne hüzün düşse mersiye söyleyerek hüznünü dile dökerdi. Resulullah ‘ın (sav) vefat haberini alan Ümmü Rale Resûlullah’ı bir daha göremeyecek diye çok üzülmüştü. Medine sokaklarında göz yaşları içerisinde dolaşırken Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e denk gelmişti. Ümmü Rale ‘nin hüzünlü olduğunu gören Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin çok üzülmüştü kendisine. Onunla beraber dolaşmaya karar vermişlerdi. Kendisini sakinleştirerek teselli ettiler. Ümmü Râle (r.anha) Hazreti Fâtıma radıyallahu anha’nın evinin önüne geldikçe yana yakıla şu mersiyeyi söylüyordu: “Ey Fâtımâ’nın mâmur evi! Senin sahana girip sana yaklaştıkça, seni uzaktan gördükçe, gönlümdeki hüzün harekete geçiyor ve beni heyecanlandırarak derdimi artırıyor. Selam sana…”(İsabe, IV, 88, 203)
Ümmü Rale ‘nin Vefatı
Kaynak kitablarda adı “Ümmü Rı’le” şeklinde de okunan Ümmü Râle (r.a) rakîk kalbli, temiz yürekli bir hanımefendi olarak zikredilmektedir. O, hassas bir gönle sahipti. Şiirleri tatlı ve düşündürücü idi. Hizmet ehli, gayretli , teslimiyetli ve becerikli idi. Hakkında fazla bir bilgiye ulaşılamadığı için nerde ve ne zaman vefat ettiği bilinememektedir.