Müebbed haram gerektirmeyen durumlar nelerdir? Müebbed haram gerektirmeyen durumlar ‘ın dindeki yeri nedir? Müebbed haram gerektirmeyen durumlar ile ilgili Resulullah’ın...
NİKAH ADABI
Nikah Adabı nelerdir? Nikah Adabı ‘nın dindeki yeri nedir? Nikah Adabı ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Nikahı ilan edin, onu mescitlerde yapın. Üzerine de def vurun.” Tirmizi, Nikah 6, (1089)
- Bir kadını, ensardan bir erkekle evlendirmiştik. Resulullah (sav): “Ey Aişe! Eğlenceniz yok mu? Zira ensar eğlenceyi sever” buyurdular. Buhari, Nikah 63
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “[Nikah’da] haramla helali ayıran fark, def ve sestir.” Tirmizi, Nikah 6, (1088), Nesai, Nikah 72, (6, 127, 128)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Biriniz bir kadınla evlenir veya bir köle satın alırsa şöyle dua etsin: “Allah’ım, ben bunun hayırlı olmasını ve hayırlı bir yaratılış üzere olmasını diliyorum. Onun şerrinden ve şerli bir tabiat üzere olmasından sana sığınıyorum. Eğer bir deve satın alırsa, eliyle hörgücünün üstünden tutup aynı şeyi söylesin.” Ebu Davud, Nikah 46, (2160)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Biriniz bir kadınla evlenir veya bir hizmetçi (köle) satın alırsa, perçeminden tutup ona bereketle dua etsin. Bir deve satın alınca hörgücünün tepesinden tutup, şeytan-ı racime karşı Allah’a istiazede bulunsun.” Muvatta, Nikah 52, (2, 547)
- Resulullah (sav), evlenen bir kimseyi şöyle tebrik ederdi: “Allah sana (evliliği) mübarek kılsın, üzerine bereket indirsin, ikinizin arasını hayırda birleştirsin.” Ebu Davud, Nikah 37, (21,30), Tirmizi, Nikah 7, (1091)
- Hasan(-ı Basri) anlatıyor: “Akil İbnu Ebi Talib (r.a) , Beni Cüşem’den bir kadınla evlenmişti. Onu: “Kaynaşma ve oğullar” dileyerek tebrik ettiler. Fakat o: “Resulullah (sav)’ın kullandığı tabirlerle dua edin: “Allah size (evliliği) mübarek etsin ve size bereket versin” deyin!” dedi. Nesai, Nikah 73, (6,128)
- Resulullah (sav) benimle Şevval’de nikah yapmıştı. Şevval’de gerdek yaptı. Yanında hangi kadını benden daha bahtlı idi?” [Urve der ki: “Hazreti Aişe ] yakınlarından olan kadınları Şevval ayında gerdeğe sokmayı müstehab addederdi.” Müslim, Nikah 73, (1423), Tirmizi, Nikah 9, (1093), Nesai, Nikah 77, (6, 130)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Sizden kim hanımına temas etmek isteyince: “Allah’ın adıyla! Allah’ım, bizi şeytandan uzak tut ve şeytanı da bize vereceğin nasipten uzak tut!” dese, sonra da Allah bu temastan onlara bir evlad nasip etse, şeytan ona ebediyen zarar vermez.” Buhari, Bed’ü’l-Halk 11, Müslim, Nikah 116, (1434), Ebu Davud, Nikah 46, (2161), Tirmizi, Nikah 8, (1092)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR