Kadınlar Arasında Adalet nedir? Kadınlar Arasında Adalet ‘in dindeki yeri nedir? Kadınlar Arasında Adalet ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
ERKEĞİN HANIMI ÜZERİNDEKİ HAKLARI
Erkeğin hanımı üzerindeki hakları nedir? Erkeğin hanımı üzerindeki hakları ‘nın dindeki yeri nedir ? Erkeğin hanımı üzerindeki hakları ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Şayet ben bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim.” Tirmizi, Rada’ 10, (1159)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Hangi kadın, kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer.” Tirmizi, Rada’ 10, (1161)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Nefsim kudret dinde olan Zat-ı Zülcelal’e yemin ederim, bir erkek hanımını yatağa davet ettiginde kadın imtina edip gelmezse, kocası ondan razı oluncaya kadar semada olan (melekler) ona gadab ederler.” Buhari, Nikah 86, Bed’ü’l-Halk 6, Müslim, Nikah 120-122 (1436), Ebu Davud, Nikah 41, (2141)
- Bir başka rivayette şöyle denmiştir: “Erkek, kadınını yatağına çağırır, kadında gelmeye yanaşmaz, erkek öfkelenmiş olarak sabahlarsa, melekler sabaha kadar -bir rivayette yatağa gelinceye kadar- kadına lanet okurlar.” Buhari, Nikah 86, Bed’ü’l-Halk 6, Müslim, Nikah 120-122 (1436), Ebu Davud, Nikah 41, (2141)
- Bir başka rivayette: “Kadın küskünlükle kocasının yatağından ayrı olarak sabahlarsa, melekler onu lanetler” denmiştir. Buhari, Nikah 86, Bed’ü’l-Halk 6, Müslim, Nikah 120-122 (1436), Ebu Davud, Nikah 41, (2141)
- Ey Allah’ın Resulü! Dendi, “hangi kadın daha hayırlıdır?” “Kocası bakınca onu sürura garkeden, emredince itaat eden, nefis ve malında, kocasının hoşuna gitmeyen şeyle ona muhalefet etmeyen kadın!” diye cevap verdi. Nesai, Nikah 14, (6, 68)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Erkeğe, hanımını ne sebeple dövdüğü sorulmaz.” Ebu Davud, Nikah 43, (2147)
- Safvan İbnu Muattal ’ın hanımı, yanında Savfan da bulunduğu bir anda Resulullah (sav)’e gelerek: “Ey Allah’ın Resulü, namaz kıldığım zaman kocam beni dövüyor, oruç tuttuğum zaman da orucumu bozduruyor, güneş doğuncaya kadar da sabah namazını kılmıyor!” dedi. Resulullah (sav), hanımının bu söyledikleri hakkında Safvan’a sordu. Safvan: “Ey Allah’ın Resulü! “Namaz kıldığım zaman dövüyor” sözüne gelince, o zaman (bir rekatte uzun) bir sure okuyor. Halbuki ben bunu yasakladım” dedi. Resulullah kadına: “İnsanlara tek surenin okunması yeterlidir” buyurdu. Safvan devam etti: “Oruç tuttuğum zaman bozduruyor” sözüne gelince, “Hanımım oruç tutup duruyor. Ben gencim, hep sabredemiyorum” dedi. Resulullah (sav): “Bir kadın kocasının izni olmadan (nafile) oruç tutamaz!” buyurdular. Safvan devamla: “Güneş doğuncaya kadar sabah namazı kılmadığım sözüne gelince, biz (gece çalışan) bir aileyiz, bunu herkes biliyor. (Sabaha yakın yatınca) güneş doğuncaya kadar uyanamıyoruz” diye açıklama yaptı. Resulullah (sav): “Ey Safvan, uyanınca namazını kıl!” buyurdular. Ebu Davud, Savm 74, (2459)
- Hazreti Ali İbnu Ağyed’e dedi ki: “Sana kendimden ve Resulullah (sav)’ın kızı Fatıma ’dan (r.a) -ki o, babasına, ailesinin en sevgili olanı idi- bahsedeyim mi?” “Evet, bahsedin!” dedim. Bunun üzerine: “Fatıma (r.a) değirmen çevirirdi, elinde yaralar meydana gelirdi. Kırba ile su taşırdı. Bu da boynunda yaralar açtı. Evi süpürüyordu. Üstü başı toz-toprak oldu. (Bu sıralarda) Resulullah’a bir kısım köleler getirilmişti. Fatıma’ya: “Babana kadar gidip bir köle istesen!” dedim. Gitti. Resulullah ‘ın (sav) yanında bazılarının konuşmakta olduklarını gördü ve döndü. Ertesi gün Resulullah Fatıma’ya gelerek: “Kızım ihtiyacın ne idi?” diye sordu. Fatıma sükut edip cevap vermedi. Ben araya girip: “Ben anlatayım Ey Allah’ın Resulü!” dedim ve açıkladım: “Fatıma’nın değirmen kullanmaktan elleri yara oldu, kırba ile su taşımaktan da omuzları incindi. Köleler gelince ben kendisine, size uğramasını, sizden bir hizmetçi istemesini ve böylece biraz rahata kavuşmasını söyledim. Bu açıklamam üzerine Resulullah: “Ey Fatıma, Allah’tan kork, Allah’a olan farzlarını eda et, ailenin işlerini yap. Yatağına girince otuz üç kere sübhanallah, otuz üç kere elhamdülillah, otuzdört kere Allahuekber de. Böylece hepsi yüz yapar. Bu senin için hizmetçiden daha hayırlıdır.” Buyurdular. Fatıma (rma): “Allah’tan ve Allah’ın Resulünden razıyım” dedi. Resulullah ona hizmetçi vermedi. Buhari, Fedailu’l-Ashab 9, Humus 6, Nafakat 6, 7, Da’avat 11, Müslim, 80, (2727), Tirmizi, Da’avat 24, (3405), Ebu Davud, Haraç 20, (2988, 2989), Edeb 109, (5062, 5063)
- Hazreti Aişe (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir.” İbnu Mace Sünen (1852) – Hds 6566)
- Abdullah İbnu Ebî Evfa (r.a) anlatıyor: “Hazreti Muâz Şam’dan dönünce Resûlullah ’a (sav) secde etmişti. Resulullah (sav) hayretle: “Ey Muaz! Bu da ne?” dedi. O açıkladı: “Şam’a gitmiştim, onların reislerine ve patriklerine secde ettiklerine rastladım. İçimden, aynı şeyi size yapmak arzusu geçti.” Resulullah (sav), bunun üzerine: “Bunu yapmayın! Zira, şayet ben, bir kimseye, Allah’tan başkasına secde etmeyi emretseydim, kadına kocasına secde etmesini emrederdim. Muhammed’in nefsi elinde olan Zât-ı Zülcelâl’e yemin ederim ki, bir kadın, kocasının hakkını eda etmedikçe Rabbinin hakkını da eda edemez. Kadın (deve sırtındaki) semere binmiş iken kocası nefsini talep edecek olsa, kadın bu isteğe mani olamaz.” İbnu Mace Sünen (1853) – Hds 6567)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR