Bunun ölçüsü temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kendisini zengin kılacak kadar malı mülkü bulunmaktır. Bu malın üzerinden zekatta olduğu gibi bir...
Soru: Nasıl Dua Etmeliyiz?
İçindekiler
Nasıl dua etmeliyiz? Dua nedir? Dua ederken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Nasıl Dua Etmeliyiz ?
“Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizi, Daavat 1)” Dua bir ibadettir, kulluğun özüdür. Her ibadetin bir vakti vardır. Bunun gibi duanın ‘da vakti vardır. Nasıl ki bir namaz farz, nafile diye ayrılıyorsa, dua ‘da aynı şekil farz ve nafile diye ayrılmaktadır. Musibet ve sıkıntı olmasın diye her zaman dua etmek bir nevi nafile ibadettir. Musibet ve sıkıntı anında dua etmek ise farzdır. “Maddi ve manevi bolluk zamanında dua etmek.
Nasıl Dua Edebiliriz?
- Kur’an’da, hadislerde geçen ve sahabilerden nakledilen dualarla dua etmek.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek.
- Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah’a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek.
- Dua sonunda “âmin” diyerek elleri yüzüne sürmek.
Her Duaya Cevap Verilmektedir
- Peygamber Efendimiz (sav) şöyle haber verirler: “Allah’a dua eden herkese Allah cevap verir. Bu cevap ya dünyada peşin olur ya da ahirete saklanır. Yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur. Yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun ya da acele etmemiş olsun.” (Tirmizî, Daavât 145)
- Duanın kabulü ve Allah’ın rızasını almak için, hayatımızı İslam’a göre düzenlemeli ve yaşamalıyız ki, Allah’tan istemeye yüzümüz olsun. (bk. İmam Nevevi, Dualar ve Zikirler)
Dua ile İlgili Ayetler
Konu ile ilgili Kur’an-ı Kerim ‘de geçen bazı ayetler şunlardır:
- İbrahim İsmail’le birlikte o evin (Kâbe’nin) temellerini yükseltiyordu: “Ey rabbimiz! Bizden bunu kabul buyur; şüphesiz sen işitensin, bilensin. (Bakara/127)
- Ey rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle, soyumuzdan da sana teslim olacak bir ümmet çıkar. Bize ibadet usullerimizi göster, tövbemizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri kabul eden, merhameti bol olan yalnız sensin. (Bakara/128)
- Soyumuzdan, onlara senin ayetlerini okuyacak, kitabı ve hikmeti öğretecek, onları arındıracak bir elçi çıkar rabbimiz! Çünkü yalnız sensin kudret ve hikmet sahibi.” (Bakara/129)
- Rabbimiz! Bizi doğru yola eriştirdikten sonra kalplerimizi saptırma, bize tarafından bir rahmet bağışla. Hiç kuşku yok, lütfu bol olan yalnız sensin. (Âl-i İmran /8)
- “Sen, rabbimizin ayetleri bize geldiğinde onlara inandık diye, sırf bu yüzden bizden intikam alıyorsun. Ey rabbimiz! Bize sabırlar ver ve Müslüman olarak canımızı al!” (Araf/126)
- Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Hamd; Âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir. (O Allah) Rahmân ve Rahîm’dir. Din (ödül ve ceza) gününün sahibidir. (Ey Allah’ım) Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Sen’den yardım dileriz. Bizi dosdoğru yola ilet. Kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoluna ilet, gazaba uğrayanların ve sapıkların yoluna değil. (Fatiha Suresi)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR