ZEYNEP BİNTİ HUZEYME
İçindekiler
- Zeynep Binti Huzeyme’nin (r.a) Hayatı
- Arabistan’ın En Güçlü Kabilesine Mensuptu
- Ümmü’l Mesâkin ( Fakirlerin Annesi ) Zeynep binti Huzeyme (r.a)
- Zeynep binti Huzeyme’nin (r.a) Peygamber Efendimiz (sav) ile Evliliği
- İbadete Düşkünlüğü ile Tanınan Validemiz Zeynep binti Huzeyme (r.a)
- Zeynep binti Huzeyme’nin (r.a) Vefatı
- Efendimizin (sav) hanımlarından.
- Yoksulların annesi.
- Efendimizin (sav) ailesine katılan bahtiyarlardan.
- Mü’minlerin annesi.
- Cömertliği ile tanınan validemiz.
- Gönül zengini mücahidelerden.
Zeynep Binti Huzeyme’nin (r.a) Hayatı
Zeynep binti Huzeyme (r.a) Âmir İbni Sa’sa kabilesindedir. Bu kabile Arabistan’ın en güçlü kabilelerinden biridir. Annesi Hind bin Avf’tır. Hz. Zeynep (r.a) fakirlere çok acır onlara karşı çok şefkatli ve çok merhametli idi. Bu nedenle kendisine Ümmü’l Mesâkin (Fakirlerin Annesi) denilmiştir. Efendimiz (sav) ile çok kısa süre evli kalmıştır. Kendisi Efendimiz’den (sav) önce vefat etmiştir. Hz. Hatice annemizden sonra Efendimiz’in (sav) ilk vefat eden hanımıdır. Yine Efendimizin (sav) hanımları arasında Bâki mezarlığına defnedilen ilk hanımı olmuştur.
Arabistan’ın En Güçlü Kabilesine Mensuptu
Zeynep binti Huzeyme (r.a) Âmir İbni Sa’sa kabilesindedir. Bu kabile Arabistan ‘ın en güçlü kabilelerinden biridir. Kendisi Benî Âmir b. Sa’sa kabilesinin Hilâl koluna mensuptur. Annesi Hind bin Avf’tır. 9 kız kardeştirler ve hepsi müslüman idi. Bu nedenle Efendimiz (sav) kendilerine “mü’min kız kardeşler“ demiştir.
Ümmü’l Mesâkin ( Fakirlerin Annesi ) Zeynep binti Huzeyme (r.a)
Zeynep binti Huzeyme (r.a) fakirlere çok acır onlara karşı çok şefkatli ve merhametli idi. Bu özelliğinden dolayı kendisine “Ümmü’l Mesâkin” (Fakirlerin annesi) denilmiştir.
Zeynep binti Huzeyme’nin (r.a) Peygamber Efendimiz (sav) ile Evliliği
Efendimiz (sav) İslâmiyeti anlatmak amacıyla Hicri 3. yılda Âmir ibni Sa’sa kabilesine tebliğ için birilerini gönderir. Bu kişiler maalesef haince pusuya düşürülür kılıçtan geçirilerek öldürülür. Bu nedenledir ki bu kabile ile Müslümanların arası bozulur. Peygamber Efendimiz (sav) düşmanlığın devam etmesini istemediğinden ilişkilerin düzelmesine vesile olacak fırsatları beklemeye başlar. O dönemde Hz. Zeynep ‘de (r.a) dul kalmıştır. Efendimiz (sav) bunun üzerine kendisine evlilik teklifi yapar. Hz. Zeynep (r.a) amcası Kabîsa İbni Amr el-Hilâli’yi vekil tayin eder ve amcası da dört yüz dirhem gümüş mehir ile Hz. Zeynep (r.a) ile Efendimizi (sav) nikahlar.
İbadete Düşkünlüğü ile Tanınan Validemiz Zeynep binti Huzeyme (r.a)
Zeynep binti Huzeyme(r.a) mü’minlerin annesi olma şerefini elde etmiştir. Kendisine bir oda tahsis edilir ve oraya taşınır. Hz. Zeynep (r.a) ile Hz. Hafsa validemizin odaları yan yana idi. Hz. Zeynep (r.a) hem çok ibadet eder hem de çok sadaka verir. Fakirleri görünce dayanamaz hemen sadaka verir. Kendisi büyük bir mutlulukla hayatını devam ettirmiştir.
Zeynep binti Huzeyme’nin (r.a) Vefatı
Efendimizin (sav) evlilikleri içerisinde en kısa süreli olanı da Zeynep binti Huzeyme(r.a) ile olan evliliğidir. Evliliği 8 ay(bazı rivayetler iki-üç ay olduğunu söyler) sürmüştür. Hz. Zeynep(r.a) Rebîülâhir 4 (Eylül 625) yılında vefat etmiştir. Vefat ettiğinde yaşı 30 idi. Peygamber Efendimizin (sav) hanımları içerisinde Hz. Hatice annemizden sonra ilk vefat eden hanımıdır. Peygamber Efendimizin (sav) diğer hanımları Efendimizden (sav) sonra vefat etmiştir. Hz. Zeynep Efendimizin (sav) kıldırdığı cenaze namazından sonra defnedilmiştir. Peygamber Efendimizin (sav) hanımları arasında Bâki mezarlığına defnedilen ilk eşi de yine Hz. Zeynep(r.a) olmuştur.