MÜEBBED HARAMLI

24.08.2024
113

Müebbed haramlı nedir? Müebbed haramlı ‘nın dindeki yeri nedir? Müebbed haramlı ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;

  • İbnu Abbas (r.a), “Nesebten yedi, sıhriyetten de yedi kişi haram edilmiştir” demiş ve şu ayeti okumuştur. (Mealen): “Size şu kadınları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kız kardeşlerinizin kızları, sizi emzirmiş olan süt anneleriniz, süt kardeşleriniz, hanımlarınızın anneleri, aranızdan zifaf geçmiş olan kadınlarınızdan doğan üvey kızlarınız. Eğer zifaf geçmemişse onların kızlarını nikahlamakta size günah yoktur. Öz oğullarınızın hanımlarını nikahlamanız ve iki kızkardeşi birden nikahınız altına almanız da size haram kılındı..” (Nisa 23) Buhari, Nikah 24
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Bir erkek bir kadınla nikah yapar ve temasta bulunursa, artık o kadının kızını nikahlaması ona helal olmaz. Eğer kadına temas etmemişse kızını nikahlayabilir. Bir erkek bir kadını nikahlarsa, kadına temas etmiş olsa da olmasa da kadının annesiyle artık nikahlanamaz.” Tirmizi, Nikah 25, (1117)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Aziz ve Celil olan Allah, nesepten haram ettiğini sütten de haram etti.” Tirmizi, Rada 1, (1146)
  • Ebu’l-Kuays’ın kardeşi Eflah, örtünmeyi emreden ayet indikten sonra yanıma girmek için izin istedi. Ben: “Allah’a yemin olsun, Resulullah (sav)’dan izin istemedikçe ben ona izni vermeyeceğim! Çünkü onun kardeşi Ebu’l-Kuays beni emziren kimse değildir, beni Ebu’l-Kuays’ın hanımı emzirdi! “ dedim. Derken yanıma Resulullah (sav) girdiler. “Ey Allah’ın Resulü” dedim, Ebu’l-Kuays’ın kardeşi Eflah yanıma girmek için izin istedi. Ben sizden sormadıkça izin vermekten imtina ettim!” dedim. Resulullah (sav): “Amcana izin vermekten seni alıkoyan sebep ne?” buyurdular. Ben: “Ey Allah’ın Resulü!” dedim. Beni emziren erkek değil. Beni onun hanımı emzirdi” dedim. Resulullah yine: “Sen onun girmesine izin ver. Zira o senin amcandır, Allah iyiliğini versin” buyurdular. (Urve devamla der ki): “İşe bu sebeple Hazreti Aişe : “Neseb sebebiyle haram kıldıklarınızı emme sebebiyle de haram kılın!” derdi.” Buhari, Humus 4, Şehadat 7, Nikah 20, Müslim, Rada 2, (1444), Muvatta, Rada 2, (2, 601, 602), Tirmizi, Rada 1, (1147), Ebu Davud, Nikah 7, (2055), Nesai, Nikah 49, (6, 99)
  • Ben: “Ey Allah’ın Resulü! Siz niye bizi bırakıp da Kureyş’e rağbet gösteriyorsunuz?” demiştim. Bana: “Yanınızda rağbet göstereceğim bir (kadın) var mı?” dedi. Ben: “Elbette, Hamza’nın kızı var!” dedim. Bunun üzerine: “O bana helal olmaz. Çünkü o, benim süt kardeşimin kızıdır” buyurdular. Müslim, Rada 11, (1446), Nesai, Nikah 50, (6 , 99)
  • Yanımda oturan bir erkek olduğu halde, Resulullah (sav) odama girdi. Bu hal, ona bir hayli ağır geldi [ve rengi değişti], öfkesini yüzünden okudum. Bunun üzerine: “Ey Allah’ın Resulü! Bu benim süt kardeşimdir!” dedim. “Siz kadınlar süt kardeşlerinizi iyi düşünün! Çünkü süt kardeşliği, açlıktan dolayı hasıl olur!” buyurdular. Buhari, Nikah 21, Şehadat 1, Müslim, Rada 32, (1455), Ebu Davud, Nikah 9, (2058), Nesai, Nikah 51, (6, 102)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Bir veya iki emme ile (süt kardeşliği) haramlığı hasıl olmaz.” Müslim, Rada 17, (1450), Tirmizi, Rada 3, (1150), Ebu Davud, Nikah 19, (2063), Nesai, Nikah 51, (6, 201)
  • İbrahim en-Nehai’ye yazarak emme (rada’) hakkında sordum. Bana: “Şureyh bize Hazreti Ali ve İbnu Mes’ud ’un, “Emmenin azı da çoğu da haramı sabit kılar” dediklerini yazdı.” Ebu’ş-Şa’şa el-Muharibi ise: “Hazreti Aişe  den: “Resulullah’ın: “Bir iki emme harama sebep olmaz” dediğini rivayet etmiştir” dedi.”  Nesai, Nikah 51, (6, l02)
  • Kur’an olarak inenler meyanında “Malum on emme ile haram sabit olur” ayeti de vardı. Sonra (Rab Teala) onları, malum beş emme ile neshetti. Bu (beş emme) ayetleri, Kur’an’ın okunan ayetleri arasında iken Resulullah (sav) vefat etti. Müslim, Rada 24, (1452), Muvatta, Rada 17, (2, 608), Ebu Davud, Nikah 11, (2062), Tirmizi, Rada 3, (1150), Nesai, Nikah 51, (6, 100)
  • İki yıl içerisindeki emme tek bir emmeden ibaret olsa bu, (evlenmeyi) haram kılar. Muvatta, Rada 4, (2, 602)
  • Bir adam İbnu Ömer ’e büyüğün emmesinden sormuştu. Şu cevabı verdi: “Bir adam Ömer ’e gelip: “Benim, kendisine temasta bulunduğum bir cariyem vardı. Hanımım bunu önlemeye azmetti ve cariyeyi emzirdi ve bana da: “Sakın ha! Vallahi ben cariyeni emzirdim!” dedi. (Şimdi ne yapmalıyım?” diye) sordu. Babam Ömer ona şöyle cevap verdi: “Hanımım çatlat: Git cariyene temasta bulun. Çünkü (harama sebep olan) emme küçüklükte olan emmedir.”  Muvatta, Rada 13, (2, 606)
  • Bir adam gelerek Ebu Musa hazretlerine şöyle bir soru sordu: “Ben hanımımın memesinden bir miktar süt emdim ve bu mideme kadar ulaştı. (Hanım bana haram mı oldu?)” Ebu Musa: “Ben hanımının sana haram olmasından başka bir şey görmüyorum!” dedi. Orada İbnu Mes’ud da vardır. Araya girip: “Adama verdiğin fetvaya bak!” dedi. O da: “Pekiyi, sen ne diyorsun?” dedi. İbnu Mes’ud: “İki yaş içerisinde olan emme için haram vardır!” buyurdu. Bunun üzerine Ebu Musa : “Şu alim, aranızda olduğu müddetçe bana bir şey sormayın!” dedi. Muvatta, Rada 14, (2, 607), Ebu Davud, Nikah 213, (2059, 2060)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Evlenmeyi haram kılan emme, çocuk memede iken, barsağı yoracak kadar olan emmedir. Bu da, sütten kesmenin şer’i müddetinden önce olmalıdır.” Tirmizi, Rada 5, (1152)
  • Anlattığına göre, Ukbe, Ebu İhab İbnu Aziz’in kızı [Ümmü Yahya] ile evlenmişti. Kendisine [siyah] bir kadın gelerek: “Ben Ukbe’yi ve onun evlendiği kızı emzirmiştim!” dedi. Ukbe kadına: “Ben senin onu (gerçekten) emzirdiğini bilmiyorum. Bana (daha önce) söylemedin de!” dedi. [Ebu İhab ailesine gidip sordu. Onlar bilmediklerini söylediler. Ukbe bunun üzerine] bineğine atlayarak Resulullah (sav)’ı görmek üzere Medine’ye gitti. Resulullah (sav): “(Süt kardeşi olduğunuz) söylendikten sonra nasıl beraberliğiniz devam eder? [Onu derhal bırak!]” buyurdular. Ukbe hemen hanımından ayrıldı. Kadın da başka koca ile nikah yaptı. Buhari, Şehadat 4, 13, 14, İlm 26, Büyu 3, Nikah 23, Tirmizi, Rada 4, (1151), Ebu Davud, Akdiye 18, (3603, 3604), Nesai, Nikah 57, (6, 109)
  • Anlattığına göre, kendisine, iki hanımı olan bir adamdan sorulmuş, “Bu adamın hanımlarından biri bir kızı, diğeri de bir oğlanı emzirmiştir. Acaba, bu kızla oğlan birbirlerine helal olur mu?” denmiştir. İbnu Abbas: “Hayır, çünkü erkeğin suyu birdir!” demiştir. Muvatta, Rada 5, (2, 602, 603), Tirmizi, Rada 2, (1149)
  • Haccac İbnu Haccac, babası anlatıyor: “Ey Allah’ın Resulü” dedim, “benden emmenin üzerimde kalan hakkını giderecek olan şey (kefaret) nedir?” “Erkek veya kadın bir köle (azadı)dır!” buyurdular.” Ebu Davud, Nikah 12, (2064), Tirmizi, Rada 6, (1153), Nesai, Nikah 56, (6, 108)
ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.