HAZRETİ DAVUD
İçindekiler
Hayatı
Hz. Davud (as) Kudüs’te doğdu. 100 yaşlarında vefat etmiştir. Nesebi, Yahuda bin Yakub bin İshak bin İbrahim’e dayanır. Kendisine hem peygamberlik hem de hükümdarlık verilmiştir. O’na İbrani lisanıyla Zebur indirilmiştir. Tarihçilere göre hükümdarlığı tahminen M.Ö. 1015-975 yılları arasındadır. Hz. Davud (as) hem tek başına hem de oğlu Hz. Süleyman (as) ile birlikte Kur’an’da çeşitli surelerde anlatılmaktadır. Hz. Davud (as) Kur’an-ı Kerim’de adı geçen İsrailoğulları peygamberlerinden biri. Yahuda kabilesinden İsa (Yasa)’nın sekizinci oğludur. Kur’an-ı Kerim’de 16 defa geçer. İbranice ’de “en çok sevilen kişi, göz bebeği” anlamına gelen (Pirot, II, 292) bu ismin Kitab-ı Mukaddes’te Dâvid veya Dâvîd şeklinde geçtiği ve sadece Hz. Dâvûd’a ad olarak verildiği görülmektedir. Hz. Davut (as) sesinin güzelliğiyle bilinir. Hatta günümüzde bile güzel seslilere ona ithafen “Davudi” sesli denilmektedir.
Hz. Davud, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerindendir. Savaşçıdır; Talut-Calut savaşında Talut’un ordusunda yer almış ve Calut’u öldürerek hükümdarlık ve peygamberlik görevine muhatap olmuştur.
İsrailoğulları, Hz. Davud (as) zamanında en parlak dönemlerini yaşamışlardır. Davud (as.) Kudüs’ü fethetmiş, kendisine başkent yapmıştı. Hz. Davud (as), hem hükümdar hem peygamberdi. Bir nimet olarak bu iki özellik ona verilmişti. O, İsrailoğullarını kırk yıl yönetti ve Rabbine kavuştu. Hz. Dâvud (as.)’ın yerine oğlu Hz. Süleyman (as.) geçti ve ona da peygamberlik geldi. Hz. Dâvûd (as), bir gün oruç tutar, bir gün yerdi.
Talut, Calut ve Tabut Kimdir?
TALUT: İsrailoğullarının meliki. Esas adı Saul’dür. Talut, İsrailoğlunun komutanıdır. İsrailoğulları ilk başta karşı çıksa ’da sonra onun komutasına girmişlerdir. Taluk komutanlığı ele aldıktan sonra, askerleriyle Calut’a karşı cihada çıkmıştır.
CALUT: O zamanlar Mısır ile Şam arasında Amalika kavmi vardı. Calut isminde çok güçlü bir reisleri bulunmaktaydı. Allah, Calut’u İsrailoğulları’nın başına musallat etti. Calut, İsrailoğulları’nı mağlup ederek çocuklarını ve kadınlarını esir aldı.
TABUT: Beni İsrail’de Hz. Musa zamanından beri muhafaza edilen ve içinde bir kısım mukaddes emanetlerin bulunduğu kıymetli bir sandık vardı. Sandığı ele geçiren Calut, hakaret olsun diye onu pisliğe attı. Bu sandığa Kuran-ı Kerim’de “Tabut” denilmektedir.
Ev, mal, mülk ve yurtlarından ayrı düşen İsrailoğulları çok huzursuz oldular. Tabutun, ellerinden çıkmasına çok üzüldüler. Artık tek amaçları Tabutu tekrar ellerine geçirmek olmuştu.
Calut ile savaşması
Calut, Mısır ile Filistin arasında yaşayan Amalika’nın başında bulunuyordu. Amalika İsrailoğullarına saldırıp onları perişan ettiler. İsrailoğulları da kendi peygamberlerinden, düşmanlarıyla çarpışmak için kendilerine bir kumandan tayin etmesini istediler. Onların bu peygamberi, Musa (as.)’dan sonraki peygamberlerden biriydi. Onların bu talebi üzerine, peygamberleri onların basına, nesli Yakub (as)’ın oğlu Bünyamin’e dayanan Talut’u hükümdar olarak tayin etti (Taberi, Caımiu’l-Beyân, Mısır 1954, II, 595 vd.). Bu durum Kuranda:
- “Peygamberleri onlara “Allah size Tâlût’u hükümdar olarak gönderdi” dedi. “Biz hükümdarlığa ondan daha lâyık iken ve ona servet bakımından bir zenginlik de verilmemişken onun üzerimize hükümdarlığı nasıl olur?” dediler. Peygamber “Allah onu sizin için seçti, kendisini ilimde ve bedende daha güçlü kıldı” dedi. Allah mülkünü dilediğine verir ve Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır, her şeyi bilir.” (Bakara/247).
İsrailoğulları onun krallığını kabul etmek istemediler. Halbuki ayette ifade edildiği gibi, Yüce Allah, Talut’a ilimde ve cisimde, maddi ve manevi yönden bir üstünlük vermişti. Maddi yönden iri cüsseli, güçlü, kuvvetli ve güzel olarak yaratmıştı. Manevi yönden ’de, din, siyasi, fen, teknik ve savaş ilimlerinde ona üstün bir başarı ve maharet vermişti. Bir de Yüce Allah amirliği dilediğine verir. Komutanlık ve amirlik için bunlar önemlidir. Yoksa veraset, soy-sop, ayrı nesepten gelme şartları geçerli ve önemli değildir (el-Beydâvî, Envaru’t-Tenzîl ve Esraru’t-Te’vîl, Mısır 1955, I, 55).
Talut komutanlığı ele aldıktan sonra, askerleriyle Calut’a karşı cihada çıkıyor ve önce askerlerini deniyor. Bu durum kuranı kerimde:
- “Talut askerleriyle birlikte ayrılıp sefere çıkınca, “Allah muhakkak sizi bir nehirle imtihan edecek; kim ondan içerse benden değildir, -eliyle bir avuç alan müstesna- ondan tatmayan da bendendir” dedi. İçlerinden pek azı dışındakiler ondan içtiler. Kendisi ve onunla beraber inananlar nehri geçince “Bugün Calut’a ve askerlerine karşı bizim gücümüz yok” dediler. Allah’a kavuşacaklarını umanlar ise, “Nice az birlik vardır ki, Allah’ın izniyle sayıca çok birliği yenmişlerdir, Allah sabredenlerle beraberdir” dediler.” (Bakara/249).
Tâlut ve askerlerinin Allah’a karşı yaptıkları dualar, Kuran’da şöyle haber verilmiştir:
- “(Tâlût’un askerleri) Câlût ve askerleriyle karşı karşıya gelince şöyle dediler: “Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kâfir kavme karşı bize yardım et.” (Bakara/250).
Talut ile askerlerinin zaferini ve Calut ile askerlerinin de yıkılışı hakkında nazil olan ayet ise: - “Sonunda Allah’ın izniyle onları yendiler, Dâvûd da Câlût’u öldürdü ve Allah ona hükümranlık ve hikmet verdi, ona dilediği şeyleri öğretti. Eğer Allah’ın, insanların bir kısmı ile diğer kısmını engellemesi olmasaydı yeryüzünde düzen bozulurdu. Fakat Allah’ın âlemler için büyük lütufları vardır.” (Bakara/251).
Hz. Davud (as.), Tâlût’un komutasındaydı ve karşı ordunun başında bulunan Calut’u öldürdü. Böylece İsrailoğulları bu savaşta galip çıktı. Filistin ordusu yenildi. Hz. Davud (as.) sonra Talut ‘un kızı ile evlendi ve onun ölümünden sonra da onun yerine kral oldu (Taberî, Camiu’l-Beyân, II, 627 vd.; İbn Kesir, Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim, Beyrut 1969, 1, 303).
Hz. Davud’un sesi
Bu konu yüce Allah’ın göndermiş olduğu kuranı kerimde şöyle izah edilmektedir.
- “Dağları onun emrine verdik. Sabah akşam yaratıcılarını tesbih ederlerdi. Toplu halde kuşları da (emrine verdik). Hepsi de Allah’a yönelmişlerdi.” (Sad/18-19)
Allah, Hz. Davud’a gür ve güzel bir ses ihsan etmişti. O, Zebur’u okurken, bütün vahşi hayvanlar, etrafında toplanır ve O’nu dinlerlerdi. Bu durum kuranı kerimde;
- “Süleyman’ın dava konusunu iyi anlamasını sağladık. Her birine de hükmetme yeteneği ve ilim verdik. Kuşları ve tesbih eden dağları da Dâvûd’un buyruğu altına soktuk. Bunları yapan bizdik.” (Enbiya/79)
SAVM-I DAVUD Nedir?
Bir gün oruç tutup ertesi günü oruç tutmamak şeklinde gün aşırı tutulan oruçlara “Savm-ı Davud” yani Davut orucu denir. Peygamberimiz (as.) bu oruç hakkında şöyle buyurmuştur: “(Ramazan ayından sonra nafile olarak tutulan) en faziletli oruç, Dâvud peygamberin tuttuğu oruçtur. O, bir gün oruç tutar bir gün tutmazdı” (Müslim. Savm, 187-192)
Hz. Davud ‘un Kılıcı
“Kılıcın kabzası ağaç üzerine siyah meşin kaplı ve balçağı demirdendir. Uzunluğu 101 cm. Tabanı geniş iki ağızlı ve ucu sivridir. Tabanın kabzaya yakın kısmında bir insan resmi bulunmakta olup bir elinde kılıç ve diğer elinde bir kafa tutmaktadır. Bunun altında gayet yüzden hak edilmiş Arapça bir satır bulunmakta olup, yazıların arasında cinsini tespit edemediğimiz (belki Nabatî) bir çeşit yazı daha bulunmaktadır. Son satırda Davud, Süleyman, Musa, Harun, Yuşa, Zekeriya, Yahya, İsa, Muhammed isimleri okunabilmektedir.”
Hz. Davud ‘un Vefatı
Resulullah şöyle buyurmuştur:
Birgün evden çıktı, kapıyı kapattı. Hz. Davud geri döndüğünde evin ortasında duran bir adam gördü.
Hz. Davud: “Sen kimsin?” diye sordu.
Hz. Azrail: “Ben, o kimseyim ki, krallardan korkmam ve perdeler (engeller) bana mâni olamaz.” dedi.
Hz. Davud: “Vallahi o zaman sen ölüm meleğisin. Allah’ın emriyle hoş geldin.” dedi.
Bir müddet sonra da ruhu kabzolundu…” (Ahmed bin Hanbel, Müsned, II, 419)
Kaynakça:
- İslam Ansiklopedisi, Davud
- Sorularlaislamiyet, Hz. Davud’un hayatı?
- Diyanet, Kuranı kerim mealleri
- İslam ve İhsan, Hz. Davud