FÜREYRA BİNTİ MALİK
İçindekiler
Füreyra binti Malik;
- Başından geçen bir hâdiseyi Rasûlullah ‘a (sav) sorarak İslâm’ın bir meselesinin ortaya çıkmasına vesile olan bir hanım sahabe.
- Hazreti Osman ’ın (sav) halifeliği döneminde fıkhî bir konunun çözümünde kıyas noktası teşkil eden bir bahtiyar hanım.
Füreyra binti Malik’in Hayatı
Füreyra binti Malik, Medine’li olup Hazrec kabilesindendir. Babası Mâlik ibni Sinan, annesi Enîse binti Ebî Hârice’dir. Meşhur sahâbî Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’ın ana baba bir kızkardeşidir. Katâde ibni Numanradıyallahu anh da, Fürey’a (r.anha)’nın ana bir kardeşidir. İslâmiyeti tereddüdsüz kabul eden iman erlerindendir. Fürey’a binti Mâlik (r.anha) çok sıkıntılı bir hayat yaşadı. Yokluk ve fakirlik içinde bir ömür geçirdi. Ama hiç şikayet etmedi. Zira o, dünya hayatının geçici, asıl ebedî hayatın âhiret olduğunu biliyordu. Fürey’a binti Mâlik radıyallahu anha hakkında kaynaklarda fazla bir bilgiye rastlanmamaktadır. Nerede ve ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir.
Füreyra binti Malik
Medinelidir ve Hazrec kabilesine mensuptur. Babası Malik bin Sinan, annesi Enise binti Harice ‘dir. Ebu Said El Hudri ‘nin anne baba bir kız kardeşidir. Katade bin Numan Füreyre binti Malik ‘in anne bir kardeşidir.
Füreyra binti Malik’in İslamiyeti Kabul Edişi
Füreyra binti Malik İslamiyeti tereddüt etmeden kabul etmiştir. Son peygamberin geldiği haberi kendisine ulaşınca hemen Resulullah’a biat edip İslam ile şereflenenler arasına katılmıştır.
Füreyra binti Malik’in Evliliği
Füreyra binti Malik önce Sehl bin Rafi ile evlenmiştir. Sehl bin Rafi vefat ettikten sonra ise Sehl bin Beşir ile ikinci evliliğini yapmıştır. İkinci evliliği de uzun sürmemiştir. Kocası yol kesiciler tarafından Medine’ye yakın bir yerde “Tarafü’l- Kudüm” denilen bir mahalde öldürülüp şehit edilmiştir.
Sıkıntılı Bir Hayat Yaşayan Sahabe: Füreyra binti Malik
Füreyra binti Malik ‘in hayatı çok sıkıntılı geçmiştir. Yokluk ve fakirlik içinde bir ömür geçiren Füreyra binti Malik bu halinden hiç şikayet etmemiştir. Bu dünyanın geçici olduğunu ahiretin ise kalıcı olduğunu biliyordu. Peygamber Efendimiz (sav) sahabelerin sıkıntı içinde olduğunu gördüğü zaman onlara moral olsun diye şöyle buyurmuştur: “Asıl hayat ahiret hayatıdır. Sabredin! Sizi Cennetle müjdelerim!…” buyuruyordu.
Füreyra ‘nın kocası miras olarak hiçbir şey bırakmamıştır. Bu nedenle Füreyra ailesine dönmek istiyordu. Ailesi ile birlikte yaşamayı daha uygun görüyordu. Kendi başına hareket edemediği için sorununu Resullulah’a bildirmeye karar verdi. Huzura vardı ve Allah Rasûlü sallallahu aleyhi vesellem’e durumunu arz etti. İki Cihan Güneşi Efendimiz onun bu isteğine önce müsaade etti. O da sevinerek dışarıya çıktı. Tam gitmek üzere idi ki; Efendimiz onu geri çağırttı ve: “Senin durumunu bir daha anlat! Başından geçen hâdiseyi bir daha tekrarla!” buyurdu. Fürey’a (r.a) başından geçen hâdiseyi tekrar anlattı. Bu sefer Efendimiz şöyle buyurdu: “İddetin dolasıya kadar (eşinden kalan) evinde otur.” Bunun üzerine Fürey’a binti Mâlik Rasûlullah ’ın emrine itaat ederek, eşinin vefatında bulunduğu evde dört ay on gün iddet bekledi. (Üsdü’l-gâbe, I, 1402. İsâbe, IV, 45-46)
Hazreti Osman ‘ın halifeliği döneminde Fürey’a (r.a)’nın durumuna benzer bir mesele zuhur etti. Bunun üzerine Halife bir kimse gönderip onu huzuruna çağırttı. Fürey’a (r.a) müminlerin emiri Hazreti Osman ‘ın yanına geldi. İçeride bazı kimselerle oturmakta olan halîfenin huzuruna girdi. Hazreti Osman (r.a) ona ; başından geçen hâdiseyi ve bu durum karşısında Rasûlullah ‘ın (sav) kendisine ne emrettiğini sordu. O da durumunu Hazreti Osman ‘a olduğu gibi anlattı. Bunun üzerine Halîfe, o kadını, kocasının vefatı sırasında oturmakta bulunduğu eve gönderdi. İddeti bitesiye kadar oradan ayrılmamasını emretti. (Tabakatü’l-Kübra, 8/367)
Füreyra binti Malik’in Vefatı
Fürey’a binti Mâlik radıyallahu anha hakkında kaynaklarda fazla bir bilgiye rastlanmamaktadır. Nerede ve ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir.