ÜMMÜ HALİD
İçindekiler
ÜMMÜ HALİD
Özellikleri
- İnancını yaşamak için Mekke müşriklerine karşı mücadele veren sahabe.
- Müslüman bir ailede doğup büyüyen bir hanımefendi.
- Efendimize (sav) Habeş Kralı’ndan selam getiren kafilenin içinde bulunan bahtiyar bir hanım.
- Zübeyr bin Avvam ‘ın (cennet ile müjdelenen sahabe) hanımı.
Ümmü Halid ‘in Hayatı
Ümmü Halid, Rasulullah (sav) Efendimiz’e Habeş Kralı’ndan selam getiren kafilenin içinde bulunan bahtiyar bir hanım. Cennet ile müjdelenen meşhur sahabi Zübeyr ibni Avvam ‘ın hanımı. O, Habeşistanda doğdu. Asıl adı Emet olup “Ümmü Halid” onun künyesidir. Babası Halid ibni Said , annesi Hümeyne’dir. Anne ve babası Mekke’den Habeşistan’a hicret eden ilk kafile ile beraber göç etmiştir. Halid (r.a) da orada dünyaya gelmiştir. Ümmü Halid (r.a) aşere-i mübeşşereden meşhur sahabi Zübeyr ibni Avvam (r.a.) ile evlendi. Bu evlilikten Halid ve Ömer adında iki oğlu oldu. Bundan sonra Ümmü Halid künyesiyle tanınır oldu.
Ümmü Halid’in Doğumu
Ümmü Halid Habeşistan’da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Emet ‘tir. Ümmü Halid ise künyesidir. Annesi Hümeyne, babası Halid bin Said ‘dir. Annesi ve babası Mekke’den Habeşistan ‘a hicret eden ilk kafile ile birlikte göç edenler arasındadır. Ümmu Halid burada dünyaya gelmiştir.
Bahtiyar Hanımefendi Ümmü Halid
Ümmü Hâlid Habeş Kralı Necaşi’den Efendimize (sav) selam getiren bir kafile ile deniz yolculuğu yapmış bahtiyar bir hanımefendidir. Bu yolculuk şöyle gerçekleşmiştir: Habeşistan’da bulunan Ümmü Habibe radıyallahu anha mürted kocasına boyun eğmemiş, imanından taviz vermemiş ve kocası öldükten sonra yalnız kalmıştı. Bu iman fedaisi muhacir hanım sahabi ile nikahının kıyılmasını isteyen Rasul-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem, Necaşi’ye bir mektup göndermişti. O da Efendimizin bu arzusunu derhal yerine getirmişti. Ümmü Habibe (r.a) annemiz kendisine Ümmü Halid’in babası Halid ibni Said (r.a)’ı vekil tayin etmişti. Hükümdar da gıyabi nikahını kıymış, bir çok hediyeler hazırlatıp, Müslümanlardan bir kafile oluşturmuş ve özel bir gemi ile Arabistan’a göndermişti. Hükümdar bizzat kendisi iskeleye kadar gelerek gemi halkını uğurlamış ve: “ Hepiniz benden Allah’ın Rasulüne selam götürün” demişti. Ümmü Halid binti Said (r.a) da bunların içerisindeydi. Ümmü Hâlid (r.a) Arabistan’a gelince babası ile beraber Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem Efendimizi ziyarete gitti. Kendisi bununla ilgili hatırasını şöyle anlatıyor: “Ben babamla birlikte Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizi ziyarete gittim. Üzerimde sarı bir elbise vardı. Efendimiz bu elbiseye işaret ederek; “Seneh!.. Seneh!..” buyurdu. Bu kelime Habeşistan dilinde “güzel, güzel” anlamına geliyordu. Bu şekilde bize iltifatlarda bulundu.”
Efendimizin (sav) Sahabelerine Olan Sevgisi
Efendimiz (sav) sahabelerini çok severdi, fırsat bulunca onlara iltifat ederdi. Kendisine bir hediye gönderilse onu sahabelerine verirdi. Bir gün Efendimize (sav) bir takım giyecek eşya gönderilmişti. Efendimiz (sav) bunu bir sahnesine verecekti. Bu hatırayı Ümmü Hâlid şöyle anlatır: “Rasûlullah ‘a (sav) benekli siyah bir elbise getiriImişti. “Bunu kime giydirmemi uygun bulursunuz?” buyurdular. Etrafındakiler susmuş, kimse ses çıkarmamıştı. Efendimiz (sav: “Bana Hâlid’i getirin!” buyurdular. Beni yanına götürdüler. Elbiseyi aldı ve kendi eliyle benim üzerime örttü. Sonra da: “Üstünde eskit, üstünde eskit!” diye iki sefer tekrarladılar. Elbisede bulunan sarı ve yeşil dokumalara, siyah kumaşın beneğine bakıyor, eliyle de bana işaret ediyor ve: “Ey Ümmü Hâlid! Seneh!.. Seneh!.. Güzel!.. Güzel!..” Yani bu sana yakıştı diyordu. “Seneh”; Habeşistan dilinde “güzel” manasına gelmekteydi. (Buhârî, Libâs 22, 32,188; Menâkıbu’l-Ensar 37, Edeb 17; Ebu şâvud, Libas 1.) Halid meşhur sahabe Zübeyr bin Avvam ile evlendi. Halid ve Ömer adında iki oğlu olmuştur. Bundan sonra Ümmü Halid künyesi ile tanınır oldu.