Diyet nedir? Diyet ‘in dindeki yeri nedir? Diyet ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
YİYECEK VE İÇECEKLERİN BEREKETLENMESİ
yiyecek ve içeceklerin bereketlenmesi nasıl olur? yiyecek ve içeceklerin bereketlenmesi ‘nin dindeki yeri nedir? yiyecek ve içeceklerin bereketlenmesi ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Resulullah (sav)’ı ikindi namazının vakti girince gördüm. Halk abdest alacak su arıyordu, bulamadılar. Resulullah (sav)’e abdest suyu getirildi. Hemen elini içine koydu ve halka ondan abdest almalarını emretti. Enes der ki: “Ben suyun parmaklarının altından kaynadığını gördüm. Halk en sonuncuya varıncaya kadar abdestini aldı.” Buhari, Vüdu 32, Menakıb 25, Müslim, Fezail 5, (2279), Muvatta, Taharet 32, (1, 32), Nesai, Taharet 61, (1, 60), Tirmizi, Menakıb 12, (3635)
- Hudeybiye günü, halk usandı, Resulullah ’a geldiler. Resulullah’ın önünde deriden mamul bir su kabı vardı, abdest aldı. Halk ona doğru sokuldu. Bunun üzerine: “Neyiniz var?” diye sordu. “Yanımızda abdest almaya ve içmeye önünüzdekinden başka suyumuz kalmadı!” dediler. Resulullah (sav), derhal ellerini kaba koydu. Derken parmaklarının arasından su kaynamaya başladı, tıpkı gözelerin kaynaması gibiydi. Hepimiz ondan içtik.” Hazreti Cabir’e: “O gün kaç kişiydiniz?” denildi. “Eğer, biz yüz bin de olsak su yetecekti, ama biz bin beş yüz kişi idik.” Cevabını verdi. Buhari, Menakıb 25, Megazi 35, Tefsir Feth 5, Eşribe 31, Müslim, İmaret 67, (1856)
- Siz Fetih deyince Mekke’nin fethini anlıyorsunuz. Evet Mekke’nin fethi bir fetihtir. Ancak biz sahabiler, fetih deyince, Hudeybiye günündeki Bey’atu’r-Rıdvan’ı anlardık. Biz o zaman, Resulullah ’ın yanında bin dört yüz kişi idik. Hudeybiye bir kuyu(nun adı)dır. Biz o kuyunun suyunu tamamen aldık, tek damla bırakmadık. Bu durum Resulullah ’a ulaşmıştı. Derhal kuyunun yanına geldi, kenarına oturup bir kap su istedi. Elini yıkadı, ağzına su alıp [kuyuya püskürttü] ve dua etti. Sonra suyu kuyuya döktü. [“Onu bir müddet terk edin” dedi.] Biz kuyuyu terk edip biraz uzaklaştık. Az sonra kuyu bize ve bineklerimize yetecek kadar su saldı. Buhari, Enbiya 25, Megazi, 35
- Biz Resulullah (sav)’ın mucizelerini bereket addederdik, siz ise onları bir korkutma vesilesi sayıyorsunuz. Biz Resulullah (sav)’la birlikte bir seferde bulunuyorduk. Suyumuz azaldı. “Bana (bir parça) artık su arayın!” buyurdular, içerisinde azıcık su bulunan bir kap getirdiler. Resulullah (sav) elini içine soktu ve: “Haydi temiz, mübarek suya gelin. Bereket Allah Teala hazretlerindendir!” buyurdular. Yemin olsun, suyun parmaklarının arasından kaynadığını gördüm. Vallahi biz, yenmekte olan taamın tespihini işitirdik. Buhari, Menakıb 25, Tirmizi, Menakıb 14, (3637), Nesai, Taharet 61, (1, 60)
- Biz Resulullah (sav)’la beraber bir seferde idik. Derken bir ara halkın azığı tükendi. Bineklerinden bazısını kesmek istediler. Hazreti Ömer, Resulullah ’a müracaat ederek): “Ey Allah’ın Resulü! Ben cemaatin geri kalan yiyeceklerini toplasam da sen onlar üzerine – bereketlenmeleri için- dua ediversen daha iyi olur, (bineklerimizi kesmeyiz)!” dedi. Resulullah da öyle hareket etti. Buğdayı olan buğdayını, hurması olan hurmasını, (hurma) çekirdeği olan da çekirdeğini getirdi. “Çekirdekle ne yapıyorlardı?” diye sorulunca açıkladı: “Halk onu emiyor, üzerine de su içiyorlardı. Resulullah dua buyurdu, (taam öylesine bereketlendi ki) herkes azık kaplarını yiyecekle doldurdu. Resulullah bu ilahi ikram karşısında: “Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve ben O’nun resulüyüm. Bu iki kaziyede şüpheyi düşmeden Allah’a kavuşan cennete gidecektir” buyurdu.” Müslim, İman 44, (27)
- Hendek’in kazılması sırasındaydı. Resulullah ’ın çok acıktığını gördüm. Hanımıma gelerek: “Yanında yiyecek bir şey var mı, Resulullah ’ı çok acıkmış gördüm” dedim. İçerisinde bir sa’ kadar arpa bulunan bir dağarcık çıkardı. Bizim evcilleşmiş bir koyuncuğumuz vardı. Zevcem koyunu kesti, arpayı da öğüttü. Ben işimi bitirinceye kadar o da bitirdi. Koyunu onun çömleğine parçaladım. Sonra Resulullah ‘ın yanına döndüm. Hanımım: “Sakın beni Resulullah (sav)’e karşı mahcup etmeyesin!” dedi. Ben Resulullah (sav) ve beraberindekilerin yanına geldim ve gizlice: “Ey Allah’ın Resulü! Bir hayvancığımız vardı kestik, evde bulunan bir sa’ kadar arpayı da öğüttük. Haydi siz ve beraberinizdekiler bize buyurun!” dedim. Ama Resulullah yüksek sesle: “Ey Hendek halkı! Ca’bir size ziyafet hazırlamış! Haydi buyurun!” diye bağırdı. (Bana da): “Ben gelinceye kadar tencereyi ocaktan indirmeyin, hamurunuzu da ekmek yapmayın!” buyurdular. Ben (eve) geldim. Halktan önce Resulullah (sav) geldi. Ben hanımıma uğramıştım. Bana: “Yaptığını gördün mü, (beni mahcup edeceksin), alacağın olsun” dedi. Ben de: “Senin söylediğini yaptım” dedim. Hemen hamuru çıkardım. Resulullah içine tükürüğünden koydu ve bereketle dua etti, sonra tencereye yöneldi, ona da tükürük koyup bereketle dua etti. Sonra zevceme: “Ekmek yapacak bir kadın çağır, seninle ekmek yapsın! Tencereden de kepçeyle al, onu ocaktan indirme!” diye talimat verdi. Gelenler bin kadardı. Allah’a yemin olsun hepsi de (doyuncaya kadar) yedi ve sofradan ayrıldı. Tenceremiz, olduğu gibi kaynıyordu. Hamurumuz ise, ekmek yapılıyor olduğu halde aynen (eksiksiz) duruyordu. Buhari, Megazi 29, Cihad 188, Müslim, Eşribe 141, (2039)
- Bir gün, elimde birkaç hurma olduğu halde, Hazreti Peygamber (sav)’ın yanına geldim ve: “Ey Allah’ın Resulü, şunlara bereketle bir, dua ediverin!” dedim. Hemen onları bir araya getirip, sonra onların bereketi için bana dua etti. Sonra: “Bunları al, şu erzak kabına koy. Her ne zaman bundan bir şey almak isteyince, elini içine daldır ve al. Sakın, içindekileri döküp dağıtma!” buyurdular. Ben de öyle yaptım. Ben bundan şu şu kadar vask miktarında Allah yolunda tasaddukta bulundum. Ayrıca biz ondan hem kendimiz yedik hem de başkalarına yedirdik. Onu belimden hiç ayırmadım. Bu hal, Hazreti Osman’ın şehit edildiği güne kadar devam etti. O zaman koptu. Tirmizi, Menakıb (3838)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR