ÜMMÜ VARAKA
İçindekiler
ÜMMÜ VARAKA
Özellikleri
- Allah yolunda cihat etme arzusuyla yaşayan hanım.
- Gönlü şehitlik arzusuyla kavrulan genç.
- Resulullah ‘ın “Allah sana şehitlik nasip edecektir.” diye müjde verdiği bahtiyar hanım.
- Cesur ve bilgili hanım sahabi.
Ümmü Varaka‘nın Hayatı
Ümmü Varaka (r.a) Bedir Harbine katılmak için ısrarla müsaade istemesi üzerine Rasûlullah (sav) Efendimizin “Allah sana şehitlik nasip edecektir.” diye müjde verdiği bir bahtiyar. Onu her gördüğü yerde “şehîde” hitabıyla karşılayan mutlu bir hanım. Hasretini çektiği makama kendi köleleri tarafından evinde şehit edilerek kavuşan bir hanım sahabe. O cesur ve bilgili bir hanımdı. Dini konularda geniş bilgisi vardı. İslâm’ı en güzel şekilde yaşamak için gayret ederdi. Ev halkına ve etrafındaki insanlara dini meselelerde yardımcı olurdu. Bildiklerini yaşayarak çevresine örnek olurdu. O, Allah yolunda cihat etmenin faziletini bildiği için şehit olmayı çok istiyordu. İki kölesi vardı. Bu iki köle hırsa kapılarak Ümmü Varaka‘yı şehit etmişlerdir.
Şehitlik Arzusu ile Yanıp Tutuşan Hanım Sahabi Ümmü Varaka
Cesur ve bilgili hanım sahabi Ümmü Varaka İslam’ı en güzel şekilde yaşamak için çaba gösterirdi. Dini meselelerde gerek ailesine gerek çevresindeki insanlara yardımcı olurdu. Ümmü Varaka Allah yolunda cihat etmenin faziletini bildiğinden şehit olmayı çok istiyordu. Ramazan Ay’ının bir gününde Bedir Savaşı için hazırlıklar başlamıştı. Ümmü Varaka Efendimize (sav) gelip şöyle bir ricada bulundu: “Ey Allah’ın Resulü! Bana müsaade etseniz de sizinle birlikte harbe katılsam. Yaralılarınızı tedavi edip, hastalara baksam! Kim bilir belki Allah yolunda şehitlik de nasip olur.” dedi.
Peygamber Efendimiz (sav) hiçbir hanımın Bedir Savaşına katılmasına müsaade etmediği gibi Ümmü Varakaya’da müsaade etmedi.
Efendimizin (sav) Ümmü Varaka‘ya Müjdesi
Resulullah (sav) Ümmü Varaka‘nın gönlünün şehitlik arzusuyla yanıp tutuştuğunu biliyordu. Kendisine şöyle bir müjde verdi: “Ey Ümmü Varaka! Allah sana şehitlik nasip edecektir.” Buyurdu. Bu sebepten bundan sonra ne zaman Ümmü Varaka’yı görse; kendisine “şehide” diye hitap ederdi.
Dini Konularda Meraklı Hanım Sahabi Ümmü Varaka
Birgün, ensarlı bir hanım vefat etmişti. Ümmü Varaka (r.a) dini konulara çok meraklı idi. Kendi kendine: “Acaba öldükten sonra birbirimizi görür müyüz? diye zihninden geçirdi. Bu soruya cevap aradı. İki Cihan Güneşi Efendimizin evine geldiği bir sırada bu konuyu açtı ve: “Ya Rasûlallah! Öldüğümüz zaman birbirimizi görür müyüz?” diye sordu. Efendimiz (sav) şöyle cevap verdi: “Can, ağaca konmuş bir kuş gibidir. Öyle ki, kıyâmet günü geldiğinde her can cesedine girer.” Buyurdu.
Ümmü Varaka ‘nın Vefatı
Ümmü Varaka‘nın bir erkek bir kadın iki kölesi vardı. Kendi vefatından sonra kölelerinin hürriyetine kavuşmasını vasiyet etmişti. Köle ve cariyeleri Varaka vefat etmeden önce hırsa kapılıp şeytana uydular. Bir an önce özgürlüklerine kavuşmak için aralarında anlaşıp Ümmü Varaka‘ya suikast düzenleyip zorla öldürdüler. Bu olay Hz.. Ömer döneminde gerçekleşmişti. Halife Hz. Ömer bu olayı duyunca: “Resûlullah (sav) doğru söyledi.” Ona müjdelenen şehitliğin gerçekleştiğini anladı. Suçluların yakalanması için emir verdi. Suçlular kısa zamanda yakalanıp gerekli sorgulamaları yapıldıktan ve cürümlerini itiraf ettikten sonra suçlarının cezâsını idam edilerek ödediler. Medine’de asılarak idam edilen ilk suçlu bu iki köle oldu.
Hz. Ömer (r.a) zaman zaman arkadaşlarına: “Kalkın gidip şu şehidenin kabrini ziyaret edelim” derdi. Varaka (r.a) ashap arasında sayılan ve sevilen bir İslâm hanımefendisiydi.