Soru: Tevekkül nasıl olmalıdır?

19.06.2024
119

Tevekkül nasıl olmalıdır?

Tevekkül kelimesinin anlamı “vekil tutmak” tır. Vekil tutacak olan kişi kendinden daha kuvvetli, daha üstün birine uymak ister onu vekil tutmak ister.

Müslüman Kişinin Tevekkülü Nasıl Olmalıdır?

 Müslüman olan bir insan Allah’ın gücünün üstünde bir gücün olmadığına, Allah’tan daha şefkat ve merhamet sahibi kimsenin bulunmadığına iman eder. Allah’a tevekkül eder ve teslim olur. Allah’a tevekkül eden Müslüman şunu düşünür; kendisine gelecek bütün hayırları yalnız Allah verebilir. Her türlü kötülüğü zararlı olan her şeyi Allah def edebilir. Bir Müslüman çalışmadan bir şey elde edilmeyeceğini bunun için çalışıp her türlü tedbirin alınması gerektiğini bildiği gibi, ibadet etmeden, Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirmeden de cennetin kazanılmayacağını bilir. Bu duruma göre kulluk vazifesini yerine getirmek için ömrünü harcar. Allah’a tevekkül eder.

Tevekkül ile ilgili Peygamber Efendimizin Söylediği Hadisler Nelerdir?

Tevekkül demek sebeplere başvurduktan sonra bütün tedbirleri alıp Allah’ın verdiği sonuca razı olmaktır. Efendimizin (sav) bu konu hakkında söylediği hadislerin birkaçı şöyledir;

  • “Eğer siz Allah’a hakkıyla tevekkül ederseniz, kuşları rızıklandırdığı gibi sizi de rızıklandırır.” (bk. Tirmizi, Zühd, 33;  İbn Mace, Zühd, 14;  İbn Hanbel, 1/332)
  • Tevekkül, hiçbir zaman çalışmayı, sebeplere teşebbüs etmeyi men etmez. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Doğrusu, insan için kendi çalışmasından (gayretinin neticesinden) başka bir şey yoktur.” (Necm, 53/39)
  • Bir adam Peygamberimize (sav) gelerek; “Ben devemi Salı vererek mi tevekkül edeyim, yoksa bağlayarak mı?” demiştir. Efendimiz ise;  “Deveni bağla, sonra tevekkül et.” (Tirmizi, Kıyamet, 60) buyurarak böylece tevekkülün ölçüsünü en güzel şekilde ortaya koymuştur.
YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.