SEVDE BİNTİ ZEMA

  • Efendimiz’in(sav) ikinci eşi.
  • Hatice annemizden sonra Efendimizin (sav) ilk ailesi.
  • Habeşistan’a hicret edenlerin ilklerinden.
  • Mücahide annemiz.
  • Uzun boylu, iri yapılı.

Sevde binti Zema’nın Hayatı

Sevde binti Zema, Mekke’de dünyaya gelmiştir. Babası Kureyş’in Âmir b. Lüey oğulları soyundan Zem’a b. Kays’tır. Annesi Medineli Neccaroğulları soyundan Şemûs bint Kays’tır. Soyu baba tarafından Efendimiz’in ( sav ) soyuna dayanır. İlk evliliğini amcasının oğlu Sekran İbni Amir ile yapmıştır. O yıllarda Müslümanlara edilen zulümlere kendisi ve eşi de maruz kalmıştır. Bu nedenle Habeşistan’a hicret etmişlerdir. Fakat eşi rahatsızlanınca kısa bir sürede Mekke’ye dönmüşlerdir. Eşi vefat edince Sevde annemiz beş küçük çocuğu ile dul kalmıştır. Efendimiz (sav) kendisine evlilik teklifi yapmıştır. Efendimiz(sav) ile evlenmeyi kabul etmiştir. Evlendikten sonra da Efendimizin kızları Fâtıma ve Ümmü Gülsüm’e de son derece iyi davranmıştır. Efendimiz (sav) için her türlü fedakarlığı yapmıştır. Rivayet ettiği hadis sayısı dört- beş tanedir. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde yüz yaşlarında iken vefat etmiştir.

Sevde binti Zema’nın Doğumu

Mekke’de dünyaya gelmiştir. Babası Kureyş’in Âmir b. Lüey oğulları soyundan Zem’a b. Kays’tır. Annesi Medineli Neccaroğulları soyundan Şemûs bint Kays’tır. Soyu baba tarafından dedesi Âmir b. Lüey’de Efendimiz(sav)’in soyu ile birleşir.

Sevde binti Zema’nın İlk Evliliği

Sevde annemiz ilk evliliğini amcasının oğlu olan Sekran İbni Amir ile yapmıştır. Sevde annemiz İslam’ın geldiği yıllarda kocası Sekran ile İslamiyeti kabul etmiş ve Müslüman olmuşlardır. Bahtiyar karı-koca putlara tapmaktan vazgeçip Kâinatın sahibi Allah’ın emrettiği ve kâinatın güneşi Efendimiz’in (sav)vazifesi olan iman yolunu tercih etmiştir. O günlerde birçok Müslümana yapılan işkencelere Sevde annemiz ve eşide maruz kalmıştır. Onlara işkence edenler arasında müşriklere katılan akrabaları da vardı. Yapılan bu işkencelerin sonu gelmiyordu ve maalesef inanılmaz boyuta ulaşmıştı. Hal böyle olunca Habeşistan’a hicret izni de çıkmıştı. Sevde annemiz ve eşi bu zorluklara rağmen Allah’ın dinini terk etmemişti. Tam tersi bütün mal varlıklarını ve akrabalarını terk edip Habeşistan’a hicret etmişlerdir. Habeşistan da dinlerini yaşama imkânı bulmuşlardır. Fakat Sevde annemizin kocası rahatsızlanınca kısa bir sürede Mekke’ye dönmüşlerdir. Belirli bir zaman geçtikten sonra eşi vefat etmiş ve Sevde annemiz beş küçük çocuğu ile dul kalmıştır.

Hz. Sevde’nin (r.a) Rüyası

Hz. Sevde eşi Hz. Sekran vefat etmeden bir kaç gün önce rüyasında Kâinâtın Serveri Efendimiz’in (sav)  mübarek ayaklarını omuzuna koyduğunu görmüştü. Rüyasını eşine anlatınca Hz. Sekran (r.a) şunları söyledi: “ Ey Sevde sen böyle bir rüya gördünse, bu benim mutlaka öleceğime senin de Peygamber Efendimizle (sav) evleneceğine işarettir.”

Sevde binti Zema nın Peygamber Efendimiz (sav) ile Evliliği

Efendimiz’in(sav) muvaffakiyeti ile Havle Sevde annemize Peygamberimizin (sav) evlilik teklifi haberini vermek için acele ediyordu. Havle Sevde annemizin evine vardı ve ona şunları söyledi: “ Resûlullah Efendimiz (sav) beni sana dünürlük için gönderdi.” Bunu duyan Sevde annemiz çok sevindi. Bir yandan mutlu olan Sevde annemiz bir yandan da endişeliydi. Sevde annemiz endişesini Efendimize (sav) şu sözcüklerle dile getirdi : “ Vallahi Ya Resûlallah! Benim sizinle evlenmeme engel hiçbir mühim sebep yoktur. Ancak şu çocukların sabah akşam başınızda vızıldayacaklarını düşünüyorum da onun için çekiniyorum..”

Bunun üzerine âlemlere rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamber (sav) : “Allah sana rahmet etsin! Kadınların hayırlısı, küçük çocukları sebebiyle zorluklarla karşılaşandır. “ buyurarak onun bu endişesinin yersiz olduğunu dile getirdi. Sevde annemizin amcası Hatib İbni Amr (r.a) 400 dirhem mehire karşılık Efendimiz (sav) ile nikahlamıştır. Bu nikah gerçekleştiğinde Efendimiz (sav) peygamberliğinin onuncu yılında idi. Aylardan Ramazandı. Mekke’de gerçekleşmiştir bu nikah. Sevde annemizin yaşı ellinin üzeriydi. Bu evlilikten kısa bir süre sonra hicret izni verildi. Efendimiz (sav) Medine’ye hicret etti. Sevde annemiz Mekke’de kalmıştır. Efendimiz (sav) Medine’ye yerleşince Zeyd ibni Hârise ile Ebû Râfi’i (r.a) Mekke’ye göndererek eşi Sevde annemizi ve kızları Ümmü Gülsüm ile Fatıma’yı getirmelerini söyledi. Sevde annemiz kendisi için hazırlanan mescidin yanındaki odaya yerleştirildi. Sevde annemiz ömrünün bundan sonraki kısmını Efendimize (sav) ve kızlarına hizmet ederek geçirmiştir.

Sevde validemiz Efendimiz(sav) için her şeyin en güzelini yapmaya gayret gösterdi. Yüreği çok saftı. Hatice annemizin emanetleri Fâtıma ve Ümmü Gülsüm’e de son derece iyi davranmıştır. Onlara hizmette kusur etmemiştir. Sevde annemizin bu yürek ısıtan halleri Efendimizi de çok mutlu ediyordu. Sevde annemiz Efendimiz (sav) için elinden gelen bütün fedâkarlıkları gösteriyordu. Efendimize (sav) ve güzel kızlarına hizmette kusur etmeyen Sevde annemiz Âişe annemize de aynı şekilde hizmette kusur etmiyor fedakarlıkta bulunuyordu.

Sevde binti Zema nın Efendimizden (sav) Rivayet Ettiği Hadisler

İki Cihan Güneşi Efendimiz’den (sav) bizzat işiterek rivayet ettiği hadisler dört veya beş tanedir. Bunların bir tanesi şudur: Bir gün Resûl-i Ekrem (sav) Efendimiz’in pâk zevceleri bir araya toplanmışlar ve kendi aralarında: “Acaba Resûlullah’a (sav) vefatından sonra ilk defa hangimiz kavuşacak?” diye düşünmüşler ve bunun cevabını bizzat Efendimizin ağzından duymak istemişlerdi. Hep birlikte huzura gelerek: “Yâ Rasûlallah! Bizim içimizden hangimiz size en önce kavuşacak dersiniz?” diye sordular.. İki Cihan Güneşi Efendimiz (sav) bu soruya tebessüm ederek: “Vefâtımdan sonra sizin bana ilk kavuşacak olanınız, kolu uzun olanınızdır” diye cevap verdi..

Bu nükteli ve hikmetli cevap karşısında annelerimiz kol uzunluklarını ölçmeye başladılar. Sevde annemizin kolu hepsinden uzun geldi. Bunu kendine işaret bilen vâlidemiz, Efendimizin (sav) dâr-ı bekâya irtihalinden sonra kendini daha çok ahiret hazırlığına verdi. Fakat Zeynep Binti Cahş annemiz ondan önce rahmete gitti. Efendimize kavuştu. Aileleri arasında en cömert Zeynep binti Cahş validemizdi. Sevde annemiz Efendimizin (sav) o tatlı nüktesini ve hikmetli sözlerini ancak o zaman anlayabildi. Kol uzunluğu cömertlikten kinâye edilmişti.

Sevde validemizin rivayet ettiği diğer bir hadis ise şöyledir: “Bizim bir koyunumuz öldü. Derisini de bağladık. Sonra eskiyinceye kadar içerisinde nebiz yaptık.

Sevde binti Zema nın Vefatı

Sevde annemiz Efendimize (sav) karşı hem çok itaatkâr hem de hizmette kusur etmezdi. Bir sözünü ikiletmez emirlerini hemen yerine getirirdi. Sevde annemiz için Efendimize (sav) hizmet büyük bir şerefti. Peygamberimizin diğer hanımlarıyla birlikte Veda Haccı’nda bulundu. Re­sû­lul­lah’ın (sav) vefatından sonra bir daha hac ve umreye gitmedi. Kendisine “Niçin hac ve umre yapmıyorsun?” diyenlere, “Ben hac ve umremi yaptım. Artık Allah’ın emrettiği gibi evimde oturacağım.” cevabını ve­rirdi. Sevde binti Zem’a vâlidemiz Hz. Ömer’in (r.a.) halifeliği döneminde yüz yaşlarında iken vefat etti. 

YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.