Koku ve Yağ nedir? Koku ve Yağ ‘ın dindeki yeri nedir? Koku ve Yağ ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
MEDİNE’NİN FAZİLETİ
Medine nerededir? Medine ‘nin faziletleri nelerdir? Medine ‘nin faziletleri ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Resulullah (sav) Medine’yi şu şu yer arasında kalan kısımlarıyla haram ilan etti. “Kim bu haramı ihlal edecek bir davranışta bulunursa, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerine olsun, Allah Kıyamet günü o kimseden ne farz ne nafile hiçbir hayır kabul etmesin” buyurdu. Buhari, Fezailu’l-Medine 1, İ’tisam 6, Müslim, Hacc 462, 463, 464, (1365, 1366, 1367)
- Yine Sahiheyn’in bir rivayetinde anlatıldığına göre, Resulullah (sav) Medine’nin dışına doğru yürüdü, önünde Uhud görünmüştü: “Bu dağ var ya, o bizi çok seviyor, bizde onu seviyoruz” buyurdular. Medine’ye yönelince de: “Ey Allah’ım! Hazreti İbrahim Mekke’yi haram kıldığı gibi, ben de Medine ‘yi iki dağı arasıyla haram kılıyorum. Allah’ım, (Medine halkını) müdd ve sa’larınla mübarek kıl” buyurdular. Buhari, Fezailu’l-Medine 6, Müslim, Hacc 462, (1365)
- Biz Resulullah (sav)’dan Kur’an-ı Kerim ve bir de şu sahifede olandan başka bir şey yazmadık. Resulullah (sav) buyurmuştu ki: “Medine Ayr dağı ile Sevr dağı arasında kalan hudud içerisinde haramdır. Kim orada bir bid’atte bulunur veya bid’atçiyi himaye ederse, Allah, melekler ve bütün insanların laneti onun üzerine olsun. Allah onun farz, ne nafile hiçbir hayrını kabul etmesin. Müslümanların garantisi birdir, en düşükleri de bu garantiye sahiptir. Kim bir Müslümana garantisinde ihanet ederse, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların laneti üzerine olsun. Onun (Kıyamet günü) ne farz ve ne nafile hiçbir hayrı kabul edilmez.” [Bu rivayetin metni Sahiheyn ’e uygundur. Ebu Davud’da şu ziyade var: “Otu yolunmaz, av hayvanı ürkütülmez, yitik malı, onu ilan edecek olan alabilir. Hiç kimseye kıtal maksadıyla orada silah taşımak caiz olmaz. Oradan ağaç kesilmez. Kişi devesini otlatabilir.] Buhari, Fezailu’l-Medine 1, Cizye 10, 17, Feraiz 21, İ’tisam 5, Müslim, Hacc 467, (1370), Ebu Davud, Menasik 99, (2034, 2035), Tirmizi, Vela ve’l-Hibe 3, (2128)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Medine’nin sıkıntı ve meşakkatlerine ümmetimden sabır gösteren herkese, Kıyamet günü şefaatçi ve hayır ameline şâhit olacağım.” Müslim, Hacc 484, (1378), Tirmizi, Menakıb (3920)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Yemen fethedilecek. Bir grup insan, Medine’den oraya aileleri ve kendilerine tabi olanlarla gidecekler. Halbuki bilselerdi Medine onlar için hayırlıydı. Şam da fethedilecek. Bir kavim Medine’den aileleri ve kendilerine tabi olanlarla oraya göç edecekler. Bilselerdi Medine onlar için hayırlı idi. Irak da fetholacak. Bir grup kimse ailesi ve kendilerine tabi olanlarla Medine’den oraya taşınacaklar. Halbuki bilselerdi Medine onlar için hayırlı idi.” Buhari, Fezailul-Medine 5, Müslim, Hacc 497, (1388), Muvatta, el-Cami, 7, (2, 887, 888)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Ben karyeleri yiyen karyeye hicretle emrolundum. Buna Yesrib diyorlar. Burası Medine’dir. Medine, tıpkı körüğün cürufu ayırması gibi insanların kötüsünü) defedip ayırır.” Buhari, Fezailu’l-Medine 2, Müslim, Hacc 488, (1382), Muvatta, el-Cami, 4, (1, 886)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Medine’de ölmeye muktedir olan orada olsun. Zira ben, orada ölene şefaat ederim.” Tirmizi, Menakıb, (3913)
- Resulullah (sav) Medine’ye geldiği vakit Ebubekir ve Bilal (r.a) hastalandılar. Ben yanlarına gittim: “Ey babacığım,” dedim. “Kendini nasıl hissediyorsun? Ey Bilal sen nasılsın?” diye sordum. Hz. Ebubekir (r.a) hummaya yakalanınca: “Her insana “sabahın hayırlı olsun” denmiştir. Halbuki ölüm ona ayakkabısının bağından daha yakındır” derdi. Hazreti Bilal Radıyallahu Anh da humma nöbetinden çıkınca sesini yükseltir ve Mekke’ye hasretini ifade eden şu beyitleri terennüm ederdi: “Bilmem ki! Mekke vadisinde etrafımı izhir ve celil otları sarmış olarak bir gece daha geçirebilecek miyim? Macenne suyuna ulaşacağım bir gün daha gelecek mi? Mekke’nin Şame ve Tafil dağları bana bir kere daha görünecek mi?” [Sonra Bilal şöyle beddua etti: “Allah’ım, bizi yurdumuzdan çıkarıp bu vebalı diyara süren Şeybe İbnu Rebi’a, Utbe İbnu Rebi’a ve Umeyye İbnu Halef’e lanet et!] Hazreti Aişe der ki: “(Ben gidip, bunlardaki Mekke hasretini) Resulullah (sav)’e haber verdim. O, şöyle dua buyurdu: “Allah’ım bize Medine’yi sevdir. Tıpkı Mekke’yi sevdiğimiz gibi, hatta fazlasıyla! Allah’ım onun havasını sıhhatli kıl. Onun müddünü, sa’ını hakkımızda mübarek eyle. Onun hummasını al, Cuhfe’ye koy!” Buhari, Fezailu’l-Medine 11, Menakıbu’l-Ensar 46, Marda 8, 22, 43, Müslim, Hacc 480, (1376), Muvatta, Cami’ 14, (2, 890, 891)
- Resulullah (sav) şöyle dua buyurdular: “Allah’ım! Mekke’ye verdiğin bereketi iki katıyla Medine’ye de ver.” Buhari, Büyu, 53, Kefaret 5, İ’tisam 16, Müslim, Hacc 465, (1368), Muvatta, Cami’ 1, (2, 884, 885)
- Resulullah (sav)’e yılın turfanda ilk meyvesi getirildiği zaman şöyle buyururlardı: “Allah’ım, bize Medine’mizi, meyvelerimizi, müddümüzü, sa’mızı bereket üzerine bereketle mübarek kıl. Allah’ım, İbrahim senin kulun, peygamberin ve halilindir. Ben de senin kulun ve peygamberinim. O sana Mekke için dua etti. Ben de Medine için, onun Mekke hakkında yaptığı duayı bir misli ziyadesiyle aynen yapıyorum.” Resulullah bu şeklide dua ettikten sonra getirilen meyveyi, orada hazır olan çocuklardan en küçüğüne verirdi. Müslim, Hacc 473, (1373), Muvatta, Cami 2, (2, 885), Tirmizi, Da’avat 55, (3460)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Medine’ye geçit veren dağ gediklerinde birbiriyle kenetlenmiş melekler var. Her gedikte kınından çekilmiş kılıçlarıyla bekleyen iki meleğin korumaları sebebiyle Medine’ye ne veba ve ne de Deccal giremez.” Müslim’in rivayetinde şu ziyade var: “Resulullah (sav) buyurdular ki: “Mesih Deccal, doğu tarafından gelir. Kasdı Medine’dir. Uhud’un arka tarafına iner. Derken (Medine’yi bekleyen) melekler, onun yüzünü Şam tarafına çevirirler ve orada helak olur.” Buhari, Fezailu’l-Medine 9, Tıbbı 30, Fiten 27, Müslim, Hacc 485, 486, (1379), 1380), Muvatta, Cami’ 16, (2, 892), Tirmizi, Fiten 51, (2244)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Mekke ve Medine hariç Deccal’ın çiğnemeyeceği memleket yoktur. Mekke ve Medine’ye geçit veren yolların her birinde saf tutmuş melekler var, buraları korurlar. (Deccal) es-Sebbiha nam mevkie iner. Sonra Medine ahalisini üç sarsıntı ile sarsar. Bunun üzerine şehirde bulunan bütün kafir ve münafıklar şehri terk ederek Deccal ’e gelirler.” Buhari, Fezailu’l-Medine 9, Müslim, Fiten 123, (2943)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Evimle minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim havuzumun üzerindedir.” Buhari, Fazlu’s-Salat 5, Fezailu’l-Medine 11, Rikak 53, İ’tisam 16, Müslim, Hacc 502 (1392), Muvatta, Kıble 10, (1, 197)
- İki kişi “takva üzerine kurulmuş olan mescit” hakkında münakaşa ettiler. Biri: “Bu Kuba mescididir!” dedi. Diğeri de: “O, Resulullah (sav)’ın mescididir!” dedi. Bu münakaşayı işiten Resulullah (sav): “Şu benim mescidimdir!” buyurdular. Müslim, Hacc 514, (1398), Tirmizi, Tefsir, Tevbe, (3098), Nesai, Mesacid 8, (2, 36)
- Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “İslam şehirlerinden en son harap olacak olan Medine’dir.” Tirmizi, Menakıb, (3915)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Medine’yi, taşıdığı yüce hayra rağmen terk edecekler. Onu rızık arayanlar yani kuşlar ve kurtlar istila edecek, Oraya [en son gelecek] iki çoban bu maksatla Müzeyne ’den çıkıp koyunlarını ayarlayacaklar. Fakat Medine’yi vahşi hayvanlarla dolmuş bulacaklar. Seniyyetü’l-Veda’ya ulaştıkları vakit yüzüstü düşerek ölecekler.” Buhari, Fezailu’l-Medine 5, Müslim, Hacc 499, (1389), Muvatta, Cami 8, (2, 888)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “İman Medine’ye çekilecek, tıpkı yılanın deliğine çekilmesi gibi.” Buhari, Fezailu’l-Medine 6, Müslim, İman 233, (147)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Allah Teala hazretleri Medine’yi Tabe diye tesmiye buyurdu.” Müslim, Hacc 491, (1385)
- Resulullah (sav) bir seferden dönünce, Medine’nin duvarlarına bakar, develerini hızlandırırdı. Eğer bir bineğin üzerinde ise, onu tahrik ederdi. Bu davranışı Medine’ye sevgisinden ileri gelirdi. Buhari, Fezailu’l-Medine 10, Umre 17, Tirmizi, Da’avat 44, (3437)
- Resulullah (sav) her cumartesi günü Kuba Mescidini binekli ve yaya olarak ziyaret ederdi ve içinde iki rek’at namaz kılardı. Buhari, Fazlu’s-Salat 3, 4, İ’tisam 16, Müslim, Hacc 516, (1399), Muvatta, Salat fi’s-Sefer 71, (1, 167), Nesai, Mesacid 9, (2, 37), Ebu Davud, Menasik 99, (2040)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim evinden çıkıp Kuba mescidine gelir ve orada iki rek’at namaz kılarsa bu ona bir umreye bedel olur.” Nesai, Mesacid 9, (2,37)
- Resulullah (sav) buyurdu ki: “Uhud öyle bir dağdır ki biz onu severiz, o da bizi sever.” Buhari, Cihad 71, 74, Enbiya 8, 27, Et’ime 28, Da’avat 36, İ’tisam 16, Müslim, Hacc 504, (1393), Muvatta, Cami 10, (2, 889), Tirmizi, Menakıb, (3918)
- Resulullah (sav), Zü’l-huleyfe’de, vadinin içinde istirahatgahında iken yanına gelip kendisine: “Sen mübarek Batha’dasın!” diyen olmuş. Musa İbnu Ukbe der ki: “Salim rahimehullah, Abdullah’ın devesini indirdiği mescidin yanına bizim de devemizi ıhdırdı. Abdullah İbnu Ömer orada Resulullah ’ın istirahat ettiği yeri araştırmak gayesiyle devesini ıhtırırdı. Orası, vadinin dibindeki mescidin aşağısında, mescitle kıble arasında orta bir yerdir.” Buhari, Hacc 16, Hars 15, İ’tisam 16, Müslim, Hacc 434, (1346), Nesai, Hacc 24, (5, 126, 127)
- İbnu Abbas, Hazreti Ömer ‘den (r.a) naklen anlatıyor: “Resulullah (sav)’ın Akik vadisinde olduğu sırada şöyle söylediğini işittim: “Bana Rabbimden bir elçi geldi ve “Bu vadide namaz kıl ve Hacc için de umreye niyet ediyorum de!” emretti.” Buhari, Hacc 16, Hars 16, İ’tisam 16, Ebu Davud, Menasik 24, (1800)
- İmam Malik’ten nakledildiğine göre, şöyle demiştir: “Medine’ye giden hiç kimseye, en az iki rekat namaz kılmadan Mu’arras’ı geçmesi muvafık olmaz. Çünkü bana ulaştığına göre, Resulullah (sav), orada gecelemiştir. Orası Medine’ye altı mil mesafededir.” Ebu Davud, Menasik 100, (2045)
- Hazreti Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Ey Allah’ım! İbrahim aleyhisselâm senin Halîlindir, peygamberindir. Sen Mekke’yi İbrahim’in diliyle haram kıldın. Ey Allah’ım! Ben de senin abdin ve peygamberinim. Ben de (Medine’yi) iki kayalığı arasında kalan kısmıyla haram kılıyorum.” İbnu Mace Sünen (3113) – Hds 6921)
- Hz. Enes (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Uhud, şüphesiz bizi seven, bizim de kendisini sevdiğimiz bir dağdır ve cennet bahçelerinden bir bahçenin üstündedir. Ayr dağı da cehennem derelerinden bir derenin üzerindedir.” İbnu Mace Sünen (3115) – Hds 6922)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR