EBU BERZE

  • zühd ve iffet numûnesi bir yiğit…
  • Yetim ve fakirlerle beraber olmayı seven,
  • mütevâzî, merhamet ve muhabbet dolu bir insan…
  • Dünya işlerinde zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olmayı kendine şiar edinmiş bir iman eri….

Ebu Berze ‘nin Hayatı

Ebu Berze (r.a) isminden çok künyesiyle tanınmıştır. Ebû Berze künyesiyle anılan başka sahabe yoktur. Asıl adı Nadle’dir. Babasının adı Ubeyd’dir. İslam’ın ilk davet günlerinde Müslüman oldu. Bütün gazvelere iştirak etti. Resulullah Efendimiz Medine’ye hicretten sonra onu Ebu Bekir (r.a.) ile kardeş yapmıştır.

Ebû Berze (r.a) zühd ve iffette örnek bir kişiydi. Kazanırken de harcarken de bu şuurla hareket edilmesi gerektiğini söylerdi. Kendisi ne fazla kıymetli elbise giyer ne de kıymetli eşyalar kullanırdır. Zaruret olmadıkça ayrı ayrı iki kumaştan yapılmış parçalı elbise giyerdi. Böyle davranamayan dostlarını da uygun bir üslupla ikaz ederdi. Yaptıkları hareketin doğru olmadığını söylerdi. Ebû Berze (r.a) fukarâperverdi. Gariplerle birlikte yemek, onların derdini dinlemek ve elinden gelen yardımı yaparak onları sevindirmek Ebû Berze (r.a.)’ın özel bir meşgalesi ve hususi bir meziyeti olmuştu.

Resulullah ‘ın Yanından Ayrılmayan Sahabe

Ebu Berze, Resul-i Ekrem (s.a.) Efendimizden hiç ayrılmadı. Hayatını onun ışığı ile aydınlattı. Gıyabında dahi o sevgiliye toz kondurmadı. O, İki Cihan Güneşi Efendimize o derece bağlı idi ki; aleyhinde bir sözü veya hareketi asla kabul edemezdi. Bir defasında Abdullah İbni Ziyad kendisine bir şey sormak bahanesiyle Fahri Kâinat (s.a.) Efendimiz hakkında alaya kaçar bir tavır sergiledi. Ebû Berze (r.a.) bu harekete çok kızdı ve ona lâyık olan cevabı verdi. Ebû Berze (r.a.), Resul-i Ekrem (s.a) Efendimizin dünyasını değiştirmesinden sonra Hz. Ömer (r.a.) zamanında Basra’ya yerleşti. Sıffın de Hz. Ali (r.a.) tarafında bulundu. Haricilerle yaptığı Nehrevan savaşında da yer aldı. Horasan fetihlerine iştirak etti Mervan ve Abdullah İbni Zübeyir dönemlerinde Müslümanlar arasında çıkan ihtilâflardan uzak durdu. Çevresini de bu çekişmelerin dışında tutmaya çalıştı.

Ebu Berze ‘nin Vefatı

Ebu Berze, Resul-i Ekrem (s.a) efendimizden 44 hadis-i şerif rivayet etmiştir. Bunlardan on yedisi Kütüb-i Sitte ‘de yer aldı Ebû Berze el-Eslemî (r.a.)’ın nerede ve hangi tarihte vefat ettiği kesin olarak bilinmemektedir. Yezid b. Muaviye döneminde (680-683) Basra’da veya 60 (680) yılından önce yahut 64 (684) yılında vefat ettiğini söyleyenler bulunduğu gibi katıldığı savaşların birinde şehit düşerek Horasan’da, Merv’de, Herat’ta, Nîşâbur’da, Sicistan’la Herat arasındaki Mefâze’de öldüğünü ileri sürenler de vardır. Fakat Buhârî onun Abdülmelik b. Mervan’ın hilâfetine kadar (65/685) yaşadığına hükmetmiştir (bk. İbn Hacer, Tehẕîbü’t-Tehẕîb, X, 447).

YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.