CENAZE NAMAZI

08.01.2023
391
Cenaze namazı

Cenaze namazının hükmü nedir?

Cenaze namazı, farz-ı kifayedir. Kadın olsun erkek olsun yalnız bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur. Cenaze namazı, Allah’a övgü, Resulullah’a (s.a.v.) salat ve ölü için duadan ibarettir. Ölü için cenaze namazı kılınması konusuna Kuranı kerim şöyle bahseder: “Onlardan ölen hiçbirine asla namaz kılma ve kabrinin başında durma. Çünkü onlar Allah’ı ve Resulünü inkâr ettiler ve fasık olarak öldüler.” (Tevbe/84).

Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerin başında cenaze namazı kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir. Resulullah (s.a.v.) bir Müslümanın ölümü üzerine, “Bir din kardeşiniz vefat etmiştir. Kalkın, onun cenaze namazını kılın” (Müslim, Cenaiz, 22/66) buyurmuştur.

Cenaze Namazı kılınışı

  • İmamın arkasında saflarda toplanırız.
  • Allah için namaza, meyyit için duaya, er kişi (veya hâtun kişi) niyetine uydum hazır olan imama” diye niyet ederiz.
  • Allahu Ekber” diyerek 1. Tekbiri alır, elleri bağlar ve içimizden Sübhaneke duasını (“ve celle senauke” kısmıyla beraber) okuruz.
  • Elleri kaldırmadan 2. Tekbiri alırız ve Allahumme salli ve Allahumme barik dualarını okuruz.
  • Elleri kaldırmadan 3. Tekbiri alırız. Cenaze duasını ya da Fatiha ya da Kunut dualarını okuruz.
  • 4. Tekbiri alır ve ellerimizi yan tarafımıza bırakırız.
  • Es selâmu aleyküm ve rahmetullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Cenazeyi yıkamanın hükmü nedir?

Ölen bir Müslümanın yıkanması, kefenlenmesi ve namazının kılınarak defnedilmesi farz-ı kifayedir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 300, 306 318; Mevsıli, el-İhtiyar, I, 91). Bunların, meşru bir mazeret bulunmaması halinde vakit geçirilmeden yapılması ise müstehaptır.

Yıkanmadan gömülen cenazenin çıkarılıp yıkanması gerekir mi?

Cenazenin yıkanması “farz-ı kifaye” dir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 300, 306 318; Mevsıli, el-İhtiyar, I, 91). Meşru bir mazeret bulunmaksızın cenazenin yıkanmadan defnedilmesi durumunda o çevredeki cenazeden haberdar olan bütün Müslümanlar vebal altında kalmış olurlar. Bununla birlikte her nasılsa yıkanmadan defnedilen cenaze eğer üzerine toprak atılmamışsa çıkartılıp yıkanır. Toprak örtülmüşse, yıkamak maksadıyla mezardan çıkarılmaz (İbn-i Abidin, Reddü’l-muhtar, II, 207).

Kaynakça:

  • https://www.namazzamani.net/
YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.