Soru: Beddua Etmek Günah Mıdır?

08.05.2024
186

BEDDUA ETMEK GÜNAH MIDIR ?

Beddua Ne Demektir?

Farsça’da “kötü” anlamına gelen bed ile Arapça’da “isteme, dileme” gibi anlamlara gelmektedir. Birinin başına kötü bir şey gelsin diye edilen duaya “beddua” denir.

İslamiyet’te Bedduanın Yeri

Müslümanların birbirlerine beddua etmeleri (hangi sebeple olursa olsun) İslam’ın ahlakı değildir. Müslüman, günahkâr da olsalar, Müslümanlara beddua etmekten sakınmalıdır. Peygamber Efendimiz (sav) İslam’a düşman olanlara beddua etmemiş, onların hidayeti için dua etmiştir. (Buhârî, Deavat, 59).

Bedduanın Caiz Midir?

  • Zulme uğrayan kişilerin zalimlere beddua etmesinin caiz olduğu ayet ve hadislerde geçmektedir: “Nitekim Peygamber (sav) azılı İslâm düşmanlarından Ebû Cehil, Ümeyye ibn Halef ve benzerlerinin de içinde bulunduğu yedi kişiye beddua etmiş, bu kişilerin hepsi de Bedir Savaşında öldürülmüş, böylece Hz. Peygamber’in bedduası yerini bulmuştur (Ahmed, I, 393, 397).
  • Ayrıca mü’minleri uyarmak amacıyla, paraya taparcasına düşkün olanlara (Buhârî, Cihad, 70; Rikâk, 10) ana-babaya karşı gelenlere (Müslim, Birr, 8; Müsned, II/346) ve benzerlerine ad vermeksizin beddua etmiştir. Mazlumun duasının mutlaka kabul olunacağını beyan etmiş (Buhârî, Mezalim, 9), bizzat kendisi de mazlumun bedduasına uğramaktan Allah’a sığınmıştır (İbn Mâce, Dua, 20; Müsned, V/82-83).
  • Bununla beraber, Peygamber Efendimiz (sav)’in zaman zaman Allah düşmanlarına beddua ettiği de olmuştur. Bi’r-i Mâûne’de yetmiş İslâm davetçisini şehît eden Kilab kabilesine Resulullah (sav) bir ay süre ile beddua ve lânet etmişti. Kâbe’de namaz kılarken kendisiyle alay eden müşriklere de beddua etmiş, Bedir muharebesinde yere serildiklerini gözleriyle görmüştü. (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, X; 43-45)
  • Hendek muharebesinde Medine önlerinde toplanan düşmanın perişan olup dağılmaları için dua etmiş, bunun üzerine geceleyin ansızın doğudan kopan fırtına düşmanın altını üstüne çevirmişti. (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, VIII, 342-343)

Ayette şöyle geçmektedir: “ Allah kötü sözün açığa vurulmasını sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitmekte ve bilmektedir. (Nisa/148)

YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.