ALLAH KORKUSU

Allah Korkusu nedir? Allah Korkusu ‘nun dindeki yeri nedir? Allah Korkusu ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;

  • İbnu Ömer (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Allah indinde kişinin yuttuğu en sevaplı yudum, Allah’ın rızasını düşünerek kendini tutup, yuttuğu öfke yudumudur.”  İbnu Mace Sünen (4189) – Hds 7279)
  • Abdullah İbnu’z-Zübeyr ’nin (r.a)  anlattığına göre, “Kendilerinin Müslümanlığı kabul etmeleri ile, Allah’ın onları azarladığına dair (şu) ayetin inmesi arasında dört yıldan fazla zaman olmamıştır: “Onlar, daha önce kendilerine kitap verilen ve zaman geçtikçe kalpleri katılaşan kimseler gibi olmasınlar. Çünkü onların çoğu yoldan çıkmış kimselerdi” (Hadid/16). İbnu Mace Sünen (4192) – Hds 7280)
  • Hazreti Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Çok gülmeyin, çünkü çok gülmek kalbi öldürür.” İbnu Mace Sünen (4193) – Hds 7281)
  • Berâ (r.a) anlatıyor: “Biz Resûlullah ’la  (sav) birlikte bir cenazede beraberdik. Resulullah (sav) kabrin kenarına oturup ağladılar, öyle ki (göz yaşlarıyla) toprak ıslandı. Sonra da: “Ey kardeşlerim! İşte (başımıza gelecek) bu aynı (ölüm hadisesi) için iyi hazırlanın” buyurdular.” İbnu Mace Sünen (4195) – Hds 7282)
  • Abdullah İbnu Mes’ud (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Sinek başı kadar bile olsa, gözünden Allah korkusuyla yaş çıkan ve bu yaşı yanak yumrusuna değecek kadar akan hiçbir mü’min kul yoktur ki, Allah onu (ebedî) ateşe haram etmesin!” İbnu Mace Sünen (4197) – Hds 7283)
  • Hazreti Muaviye İbnu Ebi Süfyan (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Ameller kap(ta bulunan madde) gibidir. En aşağısı (yani dipteki kısım) güzelse en yukarısı (yani üst kısmı) da güzel olur; en aşağısı bozulursa en üstü de bozulur.” İbnu Mace Sünen (4199) – Hds 7284)
  • Resulullah (sav) aramızda ayağa kalkıp şu beş cümleyi söyledi: “Allah Teala Hazretleri uyumaz, zaten O’na uyku da yakışmaz. Kıstı (tartıyı, rızkı) indirir ve kaldırır. Geceleyin yapılan amel, gündüzleyin yapılandan önce, gündüzleyin yapılan amel de geceleyin yapılan amelden önce Allah’a yükseltilir. O’nun hicabı nurdur. Eğer o perdeyi açacak olsa, vechinin sübuhatı, başarının ihata ettiği bütün mahlukatını yakardı.” Müslim, İman 293 (179)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Sizden biri kardeşiyle dövüşünce yüze vurmaktan sakınsın.” (Müslim’in rivayetinde şu ziyade var: “…Zira Allah Adem’i kendi suretinde yaratmıştır.”) Buhari, Itk 20, Müslim, Birr, 112, (2612)
  • Resulullah (sav) şu duayı çok yapardı: “Ey kalpleri çeviren Allah’ım! Kalbimi dinin üzerine sabit kıl!” Ben (bir gün kendisine): “Ey Allah’ın resulü! Biz sana ve senin getirdiklerine inandık. Sen bizim hakkımızda korkuyor musun?” dedim. Bana şöyle cevap verdi: “Evet! Kalpler, Rahman’ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi çevirir.” Tirmizi, Kader 7, (2141)
  • Resulullah (sav)’ı şu ayetleri okurken işittim. (Mealen): “Hiç şüphesiz Allah size, emanetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah işitir ve görür” (Nisa 58). Bu sırada Resulullah (sav)’ın baş parmağını kulağına, onu takip eden (şehadet) parmağına da gözünün üzerine koyduğunu gördüm. Ebu Davud, Sünnet 19, (4728)
  • Resulullah (sav) Huneyn savaşı sırasında benden bir miktar zırhı ariyet olarak istedi. Ben de: “Zorla (gasp ederek) mi almak istiyorsun?” dedim. “Hayır!” dedi, “garantili olarak talep ediyorum!” Ebu Davud, Büyu 90, (3562)
  • Resulullah (sav) bir tabak istiare etmişti, kap ziyana uğradı. Sahiplerine tazmin etti. Tirmizi, Ahkam 23, (1360)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Aldığı şeyi sahibine ödemek “el’e vecibedir” Katade der ki: “Hasan (bunu rivayet ettiğini) unuttu ve dedi ki: “O, [yani ariyet] emanetindir, (Zayi olması halinde) sana tazmin gerekmez.” Ebu Davud, Büyu 90, (3561), Tirmizi, Büyu 39, (1266)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Ariyet (sahibine) verilecektir. Kefil borçludur, borç ödenmelidir.” Tirmizi, Büyu 39, Vesaya 5, (2121), (1265), Ebu Davud, Büyu 90, (3569)
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: “Başkasına sütünden istifade etmesi için verilecek bir hayvan olarak, sütlü deve ve bol sütlü koyun ne muvafıktır. Sabah bir kap, akşam bir kap süt verir.” Buhari, Hibe 35, Eşribe 14, Müslim, Zekat 73, (1019)
ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
İslami hakikatleri Allah rızası için insanlara ulaştırmaya çalışan bir kul.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.