Cimrilik Nedir? Cimrilik ‘in dindeki hükmü nedir? Cimrilik ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
HELAL KAZANCA TEŞVİK
Helal Kazanca Teşvik nedir? Helal Kazanca Teşvik ‘in dindeki yeri nedir? Helal Kazanca Teşvik ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Resulullah (sav) (bir gün) şöyle hitap ettiler: “Ey insanlar! Allah Teala hazretleri tayyibtir, tayyibten başka bir şey kabul etmez. Allah’ın mü’minlere emrettiği şeyler, peygambere emretmiş olduklarının aynısıdır. Nitekim Allah Teala hazretleri (peygamberlere): “Ey Peygamberler, temiz olanlardan yiyin de salih amel işleyin” (Mü’minun 51) emretmiş, mü’minlere de: “Ey iman edenler, size rızık olarak verdiklerimizin temizlerinden yiyin” (Bakara 172) diye emirde bulunmuştur.” Sonra seferi uzatıp, saçı başı dağınık, toz-toprak içinde kalan ve elini semaya kaldırıp: “Ey Rabbim, ey Rabbim” diye dua eden bir yolcuyu zikredip, dedi ki: “Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve (netice itibariyle) haramla beslenmektedir. Peki böyle bir kimsenin duasına nasıl icabet edilir?” buyurdular. Müslim, Zekat 65, (1015), Tirmizi, Tefsir, Bakara,(2992)
- Resulullah (sav)’ı işittim. Şöyle buyurmuşlardı: “Bir kısım insan vardır, Allah’ın mülkünden haksız bir surette mal elde etmeye girişirler. Halbuki bu, kıyamet günü onlara bir ateştir, başka değil.” Buhari, Hums 7, Tirmizi, Zühd 41, (2375)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah’ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir.” Buhari, İman 39, Büyu 2, Müslim, Müsakat 107, (1599), Ebu Davud, Büyu 3, (3329, 3330), Tirmizi, Büyu 1, (1205), Nesai, Büyu 2, (7, 241)
- Resulullah (sav buyurdular ki: “Helal, Allah Teala hazretlerinin kitabında helal kıldığı şeydir. Haram da Allah Teala hazretlerinin kitabında haram kıldığı şeydir. Hakkında sükut ettiği şey ise affedilmiştir. Onun hakkında sual külfetine girmeyiniz.” Tirmizi, Libas 6, (1726), İbnu Mace, Et’ime 60, (3367)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “(Beni Adem’den) hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir taamı asla yememiştir. Allah’ın peygamberi Davud (a.s) elinin emeğini yerdi.” Buhari, Büyu 15
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak.” Buhari, Büyu 7, 23, Nesai, Büyu 2, (7, 243)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR