ŞİFA BİNTİ ABDULLAH
İçindekiler
Şifa binti Abdullah
- Mekke ‘de İslam’dan önce İslam ile şereflenmiştir.
- Okuyarak bazı hastalıkları tedavi eden hanım sahabe.
- Şifaya vesile olan bahtiyar hanım.
Şifa binti Abdullah ‘ın Hayatı
Şifâ binti Abdullah (r.a) Mekke’de hicretten önce İslâm’la şereflenen bir hanım sahâbî!.. Cahiliye döneminde de insanlara hizmet etmeyi seven, akıllı, zekî ve fazîlet sâhibi bir hanım. Okuyarak bazı hastalıkları tedâvî eden, ağzı duâlı ve şifaya vesile olan bahtiyar bir hanımefendi. Rasûlullah (sav) efendimize biat ederek İslâm’la şereflendi. O, Ebû Hayseme İbni Huzeyfe ile evlenmişti. Bu evlilikten Süleyman ve Merzuk adında iki oğlu oldu. İlk çocuğuna nisbet edilerek kendisine “Ümmü Süleyman” künyesi verildi. Şifâ (r.a) akıllı zeki, bilgili, görgülü bir hanımdı. Araplar arasında yazı yazmanın az olduğu bir sırada Arapça yazı yazardı. Hizmeti de severdi. Firâset sâhibiydi.
Şifa binti Abdullah
Şifa binti Abdullah Mekkelidir. Kureyş kabilesinin Adiy kolundandır. Annesi Fatma binti Vehb bin Amr, babası Abdullah bin Abdişşemsdir. İslam’ın geldiği ilk yıllarda Resulullah’a biat eden Şifa İslamiyet’i seçerek Müslüman olmuştur.
Şifa binti Abdullah ‘ın Künyesi
Ebu Hayseme bin Huzeyfe ile evlilik yapmıştır. Bu evliliklerinden Süleyman ve Merzuk adında iki oğlu dünyaya gelmiştir. İlk çocuğundan dolayı kendisine Ümmü Süleyman künyesi verilmiştir.
Hizmeti Seven Hanım Sahabe Şifa binti Abdullah
Şifa binti Abdullah akıllı, zeki, bilgili hanımefendiydi. Araplar arasında yazı yazma sayıca azdı. Şifa yazı yazmanın az olduğu bu zamanlarda Arapça yazı yazardı. Hizmeti seven anlayışlı bir hanımefendiydi. Resulullah (sav) Şifa ve oğlunu Mescide yakın bir mahalleye yerleştirmiştir. Onları sürekli ziyaret ederdi. Şifa Efendimizin (sav) evine geldiği vakitlerde rahat etmesi için özel olarak minder ve yer yatağı hazırlamıştır. Şifa, Efendimize (sav) olan sevgisini böylece göstermeye çalışırdı. Efendimiz (sav) öğle namazından sonra Şifa binti Abdullah ‘ın evine kaylule yapmak için giderdi.
Ağzı Dualı Bahtiyar Hanımefendi
Şifa binti Abdullah ağzı dualı hanımefendiydi. Cahiliye devrinde Siyircik denen, vücutta çıkan kabarcıkların, ateşli ve bulaşıcı bir nevi sivilcelerin iyileşmesi için okurdu. Allah Teâlâ da şifasını verirdi. Onun evi bu gibi hastalığa tutulanların ocağı haline gelmişti. İslâm’la şereflendikten sonra bu iş için Efendimizden izin istemek üzere huzuruna vardı. Hz. Hafsa (r.a) annemizde yanındaydı. Gönlünü tırmalayan bu durumu Efendimize anlattı. Efendimiz onun bu hizmete devam etmesine işaret etti ve: “Yazı yazmayı öğrettiğin gibi bu duayı Hafsa’ya da öğret!” buyurdu. Şifâ (r.a) kendisine müsaade edilince bu hizmete gönül huzuru içerisinde devam etti. Bu tedavi ile ilgili bilgileri Hz. Hafsa (r.a) annemize de öğretti.
Nezaket Sahibi Hanımefendi
Şifa, hem nezaket sahibi hem de hassas yürekliydi. Yaşadığı bir olayı kendisi şöyle anlatmaktadı: “Bir gün soru sormak için Resulullah (sav)’in yanına gittim. Namaz vakti olduğundan bana özür beyan etti ve namaza başladı. Ben de oradan çıkarak Surah b. Hasene ile evli olan kızımın evine gittim. Namaz vakti olmasına rağmen Surah evdeydi. Ona hitaben: “Namaz başladı, sen hâlâ evdesin.” Dedim ve epeyce şeyler söyledim. Surah ise: “Teyzeciğim beni ayıplama! Çünkü benim bir elbisem vardı. Bugün Rasûlullah (s.a) bize gelip ödünç elbise istedi. Hemen onu verdik. Başka elbisemiz olmadığından dışarı çıkamadım.” Dedi. Ben de: “Anam babam sana fedâ olsun. Ben senin bu durumunu anlayamadım.” Diyerek özür diledim.
En Faziletli Amel
Şifâ binti Abdullah (r.a)’ın Rasûlullah (sav) efendimizden birkaç hadis rivayetinde bulunduğu nakledilir. Bir tanesi şudur. Kendisi şöyle rivayet eder: Bir gün Resulullah (sav)’e: “Ya Resulullah! Hangi amel daha faziletlidir?” diye sordum. Efendimiz (sav) bana şöyle cevap verdi: “Allah’a iman, onun yolunda cihat ve makbul bir hac.” Buyurdu.