ÜSAME BİN ZEYD
İçindekiler
- Efendimizin (sav) iltifatına mazhar olan sahabe.
- Cesur, yiğit kahraman.
- Hubbu Resulullah (Resullulah’ın sevgilisi) lakabı ile meşhur sahabi.
Üsame bin Zeydin Hayatı
Üsame bin zeyd, Hicretten sekiz sene önce Mekke de dünyaya gelmiştir. Babası Zeyd bin Harise, annesi Ümmü Eymen dir. Efendimizin (sav) iltifatına mazhar olmuştur. Hubbu Resulullah (Resullulah’ın sevgilisi) lakabı ile meşhurdur. Resûlullah (sav) Üsame bin Zeyd i torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i sevdiği gibi severdi. Hicri elli sekiz tarihinde Medine’ye yakın Cüraf ismindeki mahalde vefat etmiştir.
Üsame bin Zeydin Doğumu
Hicretten sekiz sene önce Mekke de dünyaya gelmiştir. Babası Zeyd bin Harise, annesi Ümmü Eymen dir. Babası Hatice validemizin kölesi, annesi ise Peygamber Efendimizin (sav) dadısıdır.
Efendimizin Övgüsüne Mazhar Olan Yiğit: Üsame bin Zeyd
Üsame bin Zeyd on sekiz yaşında genç bir delikanlı iken Efendimiz (sav) tarafından orduya komutan olarak tayin edilmiştir. Efendimizin (sav) Üsame bin Zeyd i komutan olarak tayin ettiği bu orduda sahabenin ileri gelenleri de yer alıyordu. Efendimiz (sav) Üsame bin Zeyd e: “Allah ve Resulünü seven Üsame’yi sevsin!” diyerek iltifat etmiştir. Sahabeler arasında Hubbu Resulullah (sav) (Resulullah ’ın sevgilisi) lakabı ile meşhurdur.
Efendimizin (sav) Üsame bin Zeyde Olan Sevgisi
Efendimizin (sav) terbiyesi ile yetişen Üsame bin Zeyd ömrünün yirmi senesini Efendimiz (sav) ile geçirmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) Üsame bin Zeyd i tıpkı torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gibi sevmiştir. Hatta bir gün Efendimiz (sav) Üsame yi bir dizine, Hz. Hasan’ı da diğer dizine oturtup şöyle dua etmiştir: “Ya Rabbi! Ben bunları seviyorum, sen de sev.” Âişe annemiz şöyle anlatır: “Üsame çocuktu. Düşmüş yüzü kanamıştı. Resûlullah (sav) onu bu halde görünce bana, “Üsame’nin yüzünü yıka” buyurdu. Ben toparlanıncaya kadar Resûlullah (s.a.) Üsame’yi kucakladı, yüzünü gözünü yıkadı ve kanını temizledi. Onu öptü, sevdi ve teselli etti.”
Üsame bin Zeyd ‘in Katıldığı Savaşlar
Zeki ve cesur Üsame henüz yaşı on beş iken Allah yolunda savaşmak için kılıcını kuşanmıştı. Uhud Savaşına yaşının küçük olması nedeniyle katılmamıştı. Hatta Hendek Savaşı’na katılmak istediği için boyunu uzun göstermeye çalışırdı ki Resulullah (sav) savaşa katılmasına izin versin diye. Huneyn Savaşında henüz çocuktu ancak buna rağmen kahramanca savaşmış Efendimizin (sav) yanından ayrılmamıştı. Mute Savaşında ise babası Zeyd bin Harise nin sancağı altında savaşmıştır. Babasının şehit oluşunu bizzat şahit olmuş metanetini korumuştur. Hicretin on birinci yılında Efendimiz (sav) Bizanslılarla savaşmak için ordu hazırlanması emrini vermiştir. Üsame yi çağırıp: “Ey Üsame! Belka sınırına, babanın şehit edildiği yere Gazze’nin yakınındaki Darum kalesine kadar Allah’ın bereketiyle git. Bu ordunun başkomutanı sensin” fermanını vermişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav) daha sonra mescitte minbere çıkıp: “Ey ashabım! Üsame’nin babası Zeyd benim yanımda nasıl en sevgili ve kumandanlığa layıksa, Üsame de komutanlığa öyle layıktır. Benim yanımda da insanların en sevgililerindendir” diyerek Üsame nin komutan olarak tayin edilmesini haber vermiştir. Ordu’nun hazırlanmasının devam ettiği vakitlerde Peygamber Efendimizin (sav) rahatsızlanıp bu rahatsızlığının artması nedeni ile ordu sefere çıkmaktan vazgeçmiştir. Kısa süre içinde Efendimiz (sav) vefat ettikten sonra ordu Efendimizin (sav) evinin önüne gelerek sancağı dikmiştir. Üsame Efendimizin (sav) gerek defin gerek diğer hizmetleri ile bizzat uğraşmıştır. Hz. Ebubekir halife seçilince hemen Üsame nin ordusunun harekete geçmesini sağlar. Üsame bu hareketi üzerine Peygamber Efendimizin (sav) emirlerini tek tek yapar. Medine ye görevini başarıyla tamamladıktan sonra döner. Hz. Ömer Üsameyi görünce: “Selam sana ey emir Resûlullah vefat ettiğinde sen bizim emirimizdin!” diye iltifat ederdi. Üsame bin Zeyd Hz. Osman’ın şehit edilmesi olayında Müslümanlar arasında taraf tutmamıştır. Hz. Ali döneminde de Müslümanlar arasındaki savaşlarda da yer almamıştır.
Üsame bin Zeyd in Rivayet Ettiği Hadisler
- Rivayet ettiği hadislerden bir iki tanesi şöyledir; Usame İbnu Zeyd (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Bir kısım tembel adamlar, ya cemaati terk etmekten vazgeçerler yahut da ben onların evlerini başlarına yıkacağım.” İbnu Mace Sünen (795) – Hds 6232)
- Ben Resulullah (sav)’ın yanında oturuyordum. Ali ve Abbas (r.a) gelip huzuruna girmek için izin istediler. Resulullah (sav): “Ne getirdiler biliyor musun?” buyurdular. “Hayır, bilmiyorum!” dedim. “Ama ben biliyorum, onlara izin ver” buyurdular. İçeri aldım, onlar da girdiler. “Ey Allah’ın Resulü! Ehlinden hangisi sana daha sevgili? Sormaya geldik!” dediler. “Ehlimin bana en sevgili olanı, kendisine hidayet ederek Allah’ın nimetlendirdiği, azat edip evlat edinmemle de) kendimin ikram etmiş olduğu kimsedir!” buyurdu ve Usame İbnu Zeyd ‘i (r.a) zikretti. “Pekala sonra kim?” dediler. “Sonra Ali İbnu Ebi Tâlib!” buyurdular. Bunun üzerine amcası Abbas (r.a): “Ey Allah’ın Resulü! Amcanı en sona bıraktın!” dedi. “Ali hicrette senden önce davrandı!” cevabını verdiler. Tirmizi, Menakıb, (382l)
Üsame bin Zeydin Vefatı
Hicri elli sekiz tarihinde Medine’ye yakın Cüraf ismindeki mahalde vefat etmiştir.