Suların Ahkamı nedir? Suların Ahkamı ‘nın dindeki hükmü nedir ? Suların Ahkamı ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
BÜYÜK VE KÜÇÜK ABDEST
Büyük ve Küçük abdest nedir? Büyük ve Küçük abdest nasıl alınır? Büyük ve Küçük abdest ile ilgili Resullullah’ın söylediği hadisi şerifler şunlardır;
- Ben, henüz yemek yemeyen küçük bir oğlumla Resulullah (sav)’e gitmiştim. Varınca çocuğu kucağına oturttu. Derken çocuk elbisesine akıttı. Su getirtip elbisesini serpti, fakat yıkamadı. (Bir rivayette: “…çiledi” denmiştir) (Buhari, Vudu 59, Müslim,Taharet 103, (287), Muvatta, Taharet 110, (1, 64), Ebu Davud, Taharet 139, (374), Tirmizi, Taharet 54, (71), Nesai, Taharet 189, (1, 157)
- Hz. Ali’nin oğlu Hasan (r.a), Resulullah (sav)’ın kucağında idi, elbisesine akıttı. Ben atılıp: “Ey Allah’ın Resulü yeni bir elbise giy. İzarını da bana ver yıkayayım!” dedim. Cevaben: “Kız çocuğun idrarı olsa yıkanırdı, ancak erkek çocuğun idrarı su çilemek suretiyle temizlenir!” buyurdular. (Ebu Davud, Taharet 137), (375)
- Biz, Resulullah (sav) ile birlikte mescidde otururken bir bedevi çıkageldi. Durup mescidin içine akıtmaya başladı. Resulullah (sav)’ın Ashab’ı kalkıp: “Dur! Dur!” diyerek üzerine yürümeye kalktılar ki Resulullah (sav) müdahale etti: “Kestirmeyin, bırakın tamamlasın.” Ashap müdahale etmedi, adam da ihtiyacını tamamladı. Sonra Resulullah (sav), adamı yanına çağırdı ve: “Bu mescitler, idrar ve pislik bırakma yeri değildir. Allah’ın zikredildiği yerlerdir. Buralarda namaz kılınır. Kur’an okunur” dedi. Sonra cemaatten birine bir kova su getirmesini emretti. Kova gelince sidiğin üzerine boşalttı. (Buhari, Vudu 57, 58, Edeb 35, Müslim, Taharet 99, (284), Nesai, Taharet 45, (1, 48)
- Resulullah (sav), mescitte otururken, bir bedevi girip iki rek’at namaz kıldı. Sonra da şöyle dua etmeye başladı: “Allah’ım, bana da, Muhammed’e de rahmet et. Bizden başka kimseye rahmet etme!” Resulullah (sav) atılıp: “Geniş alanı daralttın!” dedi. Derken adam hemen kalkıp mescidin içine akıtmaya başladı. Halk da hemencecik üzerine yürüdü. Resulullah (sav) onları yasaklayıp: “Kolaylaştırıcılar olarak gönderildiniz, zorlaştırıcılar olarak gönderilmediniz. Üzerine bir kova su dökün!” ferman buyurdular. (Buhari, Vudu 58, Ebu Davud, Taharet 138, (380), Tirmizi, Taharet 112, (147), Nesai, Taharet 45, (1,48, 49)
- Ebu Davud’un diğer bir rivayetinde şöyle denmiştir: “Üzerine akıttığı toprağı alın ve onu atın, yerine su dokun!” Ebu Davud der ki: “Bu rivayet mürseldir. Çünkü İbnu Malul, Resulullahla karşılaşmadı.” (Ebu Davud, Taharet 138, (381)
- Bir kadın bana: “Ben eteğimin zeylini fazla uzatıyorum ve pis yerlerde de yürüyorum? Bu hususta ne dersiniz?” diye sordu. Bende ona Resulullah (sav)’ın: “Pis yerlere değen eteği ondan sonrası temizler” dediğini söyledim. (Muvatta, Taharet 16, (1, 24), Ebu Davud, Taharet 140, (383), Tirmizi, Taharet 109, (143)
- Ebu Davud’un bir diğer rivayetinde şöyle denmiştir: “Beni Abdul-Eşhel’den bir kadın anlatıyor: “Ey Allah’ın Resulü” dedim. “Bizim mescide giden yolumuz pis kokulu topraktır. Yağmur yağınca ne yapalım?” “Sizinkinden sonra, ondan daha temiz bir yol yok mu?” diye sordu. “Evet!” deyince: “İşte bu öbürünü telafi eder, temizler!” buyurdu.” (Ebu Davud, Taharet 140, (384)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Sizden biri, ayakkabısıyla bir pisliğe basarsa, bilesiniz, toprak onu temizler.” (Ebu Davud, Taharet 141, (385, 386)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR