REYHANE BİNTİ ZEYD (R.A)
REYHANE BİNTİ ZEYD (R.A)
Reyhane Binti Zeyd ‘in Hayatı
Kurayza Gazası sırasında esir alınan kadınlardandır. Rasulullah’ın hissesine düşmüş ve bir tereddütten sonra Müslüman olmuştur. Adı kaynaklarda Reyhane bint-i Zeyd, Reyhane bint-i Şem’ûn ve Reyhane bint-i Amr olarak da geçer. (bk. İbn-i İshak, s. 251, nr. 406; İbn-i Hişam, III, 264, IV, 373) Müslüman olunca, Rasulullah ona kendisini kölelikten azat edip nikahlı hanımı olmasını istemiş, fakat o Belazuri’nin “Ensâbu’l- Eşraf”ındaki bir hadiste geçtiğine göre, kendisine şöyle cevap vermişti: “Beni nikahlamaktansa, cariyen olarak muhafaza et! Ben bir cariye kadın olarak kalmak isterim, zira hür Müslüman kadınlar gibi başıma örtü ve yüzüme peçe takınmak istemiyorum.” Hz. Peygamber onun bu cevabı üzerine köle bir Müslüman kadın ve kendi cariyesi olarak kalmasına rıza göstermişti. (bk. Hamidullah, II, 774, nr. 1117)
Kimdir?
Kureyza Gazası sırasında esir alınan kadınlardan biridir. Resulullah’ın hissesine düşmüş ve bir tereddütten sonra Müslüman olmuştur. Adı kaynaklarda Reyhâne bint-i Zeyd, Reyhane bint-i Şem’ûn ve Reyhane bint-i Amr olarak da geçer. (bk. İbn-i İshak, s. 251, nr. 406; İbn-i Hişam, III, 264, IV, 373)
Müslüman olunca, Rasulullah ona kendisini kölelikten azat edip nikahlı hanımı olmasını istemiş, fakat o Belazuri’nin “Ensâbu’l- Eşraf”ındaki bir hadiste geçtiğine göre, kendisine şöyle cevap vermişti: “Beni nikahlamaktansa, cariyen olarak muhafaza et! Ben bir cariye kadın olarak kalmak isterim, zira hür Müslüman kadınlar gibi başıma örtü ve yüzüme peçe takınmak istemiyorum.” Hz. Peygamber onun bu cevabı üzerine köle bir Müslüman kadın ve kendi cariyesi olarak kalmasına rıza göstermişti. (bk. Hamidullah, II, 774, nr. 1117)
Vefatı
Genel kanaate göre Hz. Peygamber (asm)’den önce, Hicretin onuncu yılında vefat etmiştir.