Soru: Namaz kılanın önünden geçilmesi namazı bozar mı?
İster kapalı ister acık alanda olsun zorunlu olmadıkça namaz kılan birinin önünden geçilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.v) bir hadisinde; “Namaz kılmakta olanın önünden geçen kimse ne kadar günah işlediğini bilmiş olsaydı, kırk şu kadar zaman yerinde durması onun için daha hayırlı olurdu.“
Hadisin ravisi der ki: Kırk gün mü, kırk ay mı, kırk yıl mı dedi bilmiyorum.
(Buhârî, Salât 101; Müslim, Salât 261. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 108; Tirmizî, Mevâkît 134; Nesâî, Kıble 8; İbni Mâce, İkâme 37)
Namaz kılanın da uygun bir yere durmak veya sütre (açık bir yerde namaz kılarken, öne konulan küçük set.) ve benzeri bir şey koyarak önünden geçilmemesi için önlem alması gerekmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v) önünden insan ve hayvanın geçmesi muhtemel olan bir yerde namaz kılan kişinin önüne sütre (açık bir yerde namaz kılarken, öne konulan küçük set.) koymasını tavsiye etmektedir Sütrei (açık bir yerde namaz kılarken, öne konulan küçük set.) terk etmek ise mekruhtur.
Cemaatle kılınan namazlarda ise sadece imamın sütre (açık bir yerde namaz kılarken, öne konulan küçük set.) etmesi yeterlidir. Diğerlerinin sütre koyması gerekmez. Namaz kılanın önündeki sütrenin ardından geçmekte bir sakınca yoktur. Namaz kılanın önünden geçen kimse sorumlu olmakla birlikte önünden geçilen kişinin namazı bozulmaz. Fakat büyük camilerde namaz kılanın secde halinin uzağından geçmek caizdir.