KÜSUF VE HUSUF NAMAZI
İçindekiler
Küsuf Namazı
Güneş tutulmasından sonra kılınan nafile bir namazdır. Yaşandığı zaman, Cuma’yı kıldıran imam, ezansız ve kametsiz en az 2 rekât namaz kıldırır. Kıraati gizli veya açıktan olabilir.
Husuf namazı
Ay tutulmasından sonra kişinin kendi evinde tek başına kıldığı nafile bir namazdır.
Küsuf ve Husuf Namazı
Küsuf ve husuf namazı İslam hukukçularının büyük çoğunluğuna göre müekked sünnettir. Yalnız Hanefi ve Malikiler husuf namazını Mendûb görürler. Hanefilere göre küsuf ve husuf namazı, bayram, cuma ve nafile namazlar gibi iki rekâttan ibarettir. Ezansız, kametsiz, hutbesiz kılınır ve her rekât; bir rükû ve 2 secdeli olur. Ebu Davud’un naklettiği hadiste: “Resulullah (s.a.v) iki rekât namaz kıldı ve rekatlarda ayakta duruşları (kıyamı) uzun yaptı. Sonra geri döndü, güneş açılınca da şöyle buyurdu: “Bunlar, Allah’ın kendisiyle kullarını korkuttuğu belgelerdir. Bu gibi mucizeleri gördüğünüz zaman, farz namazlardan en yeni kıldığınız namaz gibi namaz kılınız” (Buhârî, Küsuf, 6, 14; Müslim, Küsuf, 21, 24; Ebû Dâvud, İstiskâ, 3, 4). (Bahri Kılıç, Eruslu Cami İmam Hatibi)
“Güneş ve ay Allah’ın varlık ve birliğine delâlet eden alâmetlerden sâdece ikisidir. Şayet bunlar tutulursa, dua edin, Cenab-ı Hakk’a yönelip ona iltica edin, Allah’ın büyüklüğünü hatırlayın, namaza durup Allah’ı zikretmeye koyulun ve sadaka verin…” (Bkz. Buhârî, Küsuf, 2, 4)
Küsuf ve Husuf Namazı Nasıl Kılınır?
1. Rekât
- “Niyet ettim Allah rızası için iki rekât Küsuf ya da Husuf namazı kılmaya” diye niyet ederiz
- “Allahu Ekber” diyerek İftitah tekbiri (Allahu Ekber) alır ve namaza başlarız.
- Sübhaneke’yi okuruz.
- Euzü besmele çekeriz.
- Fatiha suresini okuruz.
- Kurandan bir sure okuruz.
- Rüku’ya gideriz. Rükuda üç defa içimizden “Sübhâne Râbbiye’l-Azim” deriz.
- Secde ‘ye gideriz. Secdede üç defa içimizden: “Sübhâne rabbiyel-a ‘lâ” deriz. Doğruluruz, tekrardan Secde ‘ye gideriz. Secdede üç defa içimizden: “Sübhâne rabbiyel-a ‘lâ” deriz.
2. Rekât
- Ayağa kalkarak Kıyamda dururuz.
- Besmele çekeriz.
- Fatiha suresini okuruz.
- Kurandan bir sure okuruz.
- Rüku’ya gideriz. Rükuda üç defa içimizden “Sübhâne Râbbiye’l-Azim” deriz.
- Secde ‘ye gideriz. Secdede üç defa içimizden: “Sübhâne rabbiyel-a ‘lâ” deriz. Doğruluruz, tekrar Secde ‘ye gideriz. Secdede üç defa içimizden: “Sübhâne rabbiyel-a ‘lâ” deriz.
- Oturarak Ettahiyatu ve Allahumme salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz.
- “Es selâmu aleyküm ve rahmetullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız
Kaynakça:
- https://www.namazzamani.net/