Soru: Büyük Ve Küçük Günahlar Nelerdir?
İçindekiler
Büyük ve Küçük Günahlar nelerdir? Büyük ve Küçük Günahlar nedir? Büyük ve Küçük Günahlar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?
BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR NELERDİR?
Günah her konuda Allah’ın ve Resulünün (sav) emir ve yasaklarına karşı çıkmak demektir. Günahlarla ilgili Kur’an-ı Kerim’de verilen ayetler;
- Büyük günahlardan kaçınıldığı halde küçük günahların affedileceğini bildiren ayet: Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız. (Nisa/31)
- Günahlardan kaçınanlardan bahseden ayet: Göklerde ve yerde ne varsa Allah’ındır. Sonunda O, kötülük yapanlara işlediklerinin cezasını verecek; iyilik yapanları, ufak tefek kusurlar hariç, büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınanları ise daha güzeliyle ödüllendirecektir. Şüphesiz rabbinin bağışlaması çok geniştir. Sizi topraktan yarattığı zamanki halinizi de, annelerinizin karınlarında cenin olarak bulunuşunuzu da en iyi bilen O’dur. Şu halde kendinizi temize çıkarmayın! Kimin günahtan sakındığını en iyi bilen O’dur. (Necm/32)
- Amel defterimizde küçük ve büyük günahlarımızın yazdığını bildiren ayet: Artık kitap (amel defteri) ortaya konmuştur; suçluların, onda yazılı olanlardan korkuya kapılmış olarak, “Vay halimize! Bu nasıl kitapmış! Küçük-büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini sayıp dökmüş!” dediklerini görürsün. Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Rabbin hiç kimseye haksızlık etmez. (Kehf/49)
İslam ‘da Büyük Günahlar
- Kalple ilgili olanlar: Şirk, günahta ısrar, Allah’ın rahmetinden ümit kesmek, azabından emin olmak.
- Dil ile ilgili olanlar: Zina iftirası, yalancı şahitlik, sihir, yalan yere yemin etmek.
- Mide ile ilgili olanlar: Sarhoş edici içkiler içmek, yetim malı ve faiz yemek.
- Cinsel organlarla ilgili olanlar: Zina, livata.
- El ile ilgili olanlar: Hırsızlık, adam öldürmek.
- Ayak ile ilgili olanlar: Savaş sırasında kaçmak.
- Bütün bedenle ilgili olanlar: Ana-babaya itaatsizlik.
BÜYÜK GÜNAHLARLA İLGİLİ HADİSLER NELERDİR?
Ebû Hüreyre’den (r.a) rivâyet edildiğine göre Hz. Peygamber: “İnsanı helâke sürükleyen yedi şeyden sakınınız!” buyurmuştu.
Sahâbîler: “Ey Allah’ın Resûlü, onlar nelerdir?” diye sordular.
- Resûl-i Ekrem şöyle cevap verdi: “Allah’a şirk koşmak, sihir ve büyü yapmak, -dînî bir ceza ile usûlünce öldürülen müstesna- Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir insanı katletmek, faiz yemek, yetim malı yemek, düşmana hücum sırasında harpten kaçmak, hiçbir şeyden haberi olmayan iffetli müslüman kadınlara zina iftirasında bulunmak.” (Buhârî, Vasâyâ, 23; Tıb, 48; Hudûd, 44; Müslim, Îmân, 145. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Vesâyâ, 10/2874; Nesâî, Vesâyâ, 12)
- Ebû Hüreyre (r.a) der ki: Resûlullah şöyle buyurdu: “Kim bir düğüm atar ve ona üfürürse sihir yapmış olur. Kim de sihir yaparsa şirke düşer. Kim (fayda umarak hayvan tırnağı, nazarlık gibi câhiliye âdetlerinden) bir şeyi (herhangi bir yere) asarsa, o astığı şeye havâle edilir (Allah’ın yardımından mahrûm bırakılır).” (Nesâî, Tahrîmü’d-Dem, 19/4076)
Abdullah bin Ömer (r.a.) şöyle der: Resûlullah bize yönelerek şöyle buyurdu: “Ey Muhâcirler cemâati! Beş şey vardır ki, onlarla mübtelâ olduğunuzda, ben sizin o şeylere erişmenizden Allah’a sığınırım. Onlar şunlardır: Bir milletin içinde zina, fuhuş ortaya çıkıp nihayet o millet bu suçu alenî olarak işlediğinde, mutlaka içlerinde vebâ hastalığı ve onlardan önce yaşamış milletlerde görülmemiş başka hastalıklar yayılır.
Ölçü ve tartıyı eksik yapan her millet, mutlaka kıtlık, geçim sıkıntısı ve başlarındaki hükümdarların zulmü ile cezalandırılır.
Mallarının zekâtını vermekten kaçınan her millet mutlaka yağmurdan mahrum bırakılır (kuraklıkla cezalandırılır) ve hayvanları olmasa onlara yağmur yağdırılmaz.
Allah’ın ahdini (emirlerini) ve Rasûlü’nün ahdini (yaptığı anlaşmaları ve Sünnet’ini) terk eden her milletin başına, Allah mutlaka kendilerinden olmayan bir düşmanı musallat eder ve düşman o milletin elindekilerin bir kısmını alır.
- İdârecileri Allah’ın Kitâbı ile amel etmeyip, indirdiği hükümlerden işlerine geleni seçtikçe Allah onların hesabını kendi aralarında görür (fitne, fesat ve anarşi belâsına mâruz kalırlar).” (İbn-i Mâce, Fiten, 22; Hâkim, IV, 583/8623; Beyhakî, Şuab, III, 197)
Küçük Günahlar
Kulun bağışlanmasını dilediği, ısrarlı davranmadığı küçük suçlar ve kabahatler. Bunlarda ısrar edilmesi durumunda büyük günah halini alacaktır.