Hayvanlar Nedir? Hayvanlar ‘ın dindeki hükmü nedir? Hayvanlar ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
ÂLİM
Âlim nedir? Âlim ‘in dindeki yeri nedir? Âlim ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Hazreti Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: “Allah kimin hakkında hayır murad ederse, onu dinde alim kılar.” İbnu Mace Sünen (220) – Hds 6048)
- Hazreti Muaviye, Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini anlatıyor: “Hayır bir alışkanlıktır, şer de düşmanlıktır; Allah kim hakkında hayır murad ederse onu dinde fakih (alim) kılar.” İbnu Mace Sünen (221) – Hds 6049)
- Hazreti Enes (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) şöyle buyurdular: “İlim talebi her Müslümana farzdır. İlmi, ona layık olmayan kimseye öğretmek, domuzun boynuna mücevherat, inci, altın takmak gibidir. İbnu Mace Sünen (224) – Hds 6050)
- Zir İbnu Hubeyş anlatıyor: “Safvan İbnu Assal el-Murâdiye’ye geldim. Bana: “Ne maksatla yanıma geldin?” dedi.” İlmi ortaya çıkarayım diye!” dedim. Bunun üzerine bana şunu söyledi: ”Ben Resulullah (sav)’dan işittim. Buyurmuşlardı ki:”İlim talep etmek üzere yola çıkan hiç kimse yoktur ki, melekler, onun bu yaptığından memnun olarak, ona kanatlarını germemiş olsunlar!” İbnu Mace Sünen (226) – Hds 6051)
- Ebu Ümame (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: “Yok edilmezden önce şu (dini) ilmi öğrenmeniz gerekir. Onun yok edilmesi kaldırılmasıdır.” Resulullah (sav), sonra orta parmağı ile şehadet parmağını şöyle birleştirerek: “Alim ve talebe sevapta ortaktırlar, diğer insanlarda (öğretici ve öğrenici olmayanlarda) hayır yoktur!” buyurdular. İbnu Mace Sünen (228) – Hds 6052)
- Abdullah İbnu Amr (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav), bir gün, hücrelerinden birinden çıkıp mescide girmişti. Mescidde ise iki halka vardı. Birinde halk, Kur’an okuyor, Allah’a dua ediyordu. Diğerindekiler ilim öğrenip ilim öğretmekle meşguldü. Resûlullah (sav): “Her ikisi de hayır üzeredir: Şunlar Kur’an okuyorlar, Allah’a dua ediyorlar, Allah (taleplerini) dilerse onlara verir, dilemezse vermez. Bunlar ise öğrenip öğretiyorlar. Ben de bir muallim olarak gönderildim!” buyurdular ve ilim halkasına oturdular.” İbnu Mace Sünen (229) – Hds 6053)
- İbnu Ömer (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: ”Cühela takımıyla münakaşa veya ulemaya karşı böbürlenme veya halkın dikkatini kendine çekme gayesiyle ilim talep eden ateştedir.” İbnu Mace Sünen (253) – Hds 6064)
- Hazreti Cabir (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: ”İlmi, alimlere karşı böbürlenmek, cühela ile münakaşa etmek veya mevkimakam elde etmek için öğrenmeyin. Kim bunu yaparsa ona ateş gerekir, ateş!” İbnu Mace Sünen (254) – Hds 6065)
- İbnu Abbas (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: ”Ümmetimden bir kısım insanlar, dinî ilimleri öğrenecekler. Kur’an-ı Kerim’i okuyacaklar ve şöyle diyecekler: “Umeraya gidip, onların dünyalıklarından alırız, dinimizi de onların şerrinden uzak tutarız.” Halbuki bu mümkün değildir, tıpkı katad (denen dikenli ağaçtan) dikenden başka bir şey elde edilemediği gibi. Aynen öyle de, umeranın yakınlığından sadece… elde edilir.” Muhammed İbnu’s-Sabbah: “Resulullah (sav) sanki hataları kastetmiştir” der.” İbnu Mace Sünen (255) – Hds 6066)
- Abdullah İbnu Mes’ud (r.a) demiştir ki: “Eğer ilim ehli, ilmi koruyup, onu layık olanlara vermiş olsalardı, ilim sayesinde devirlerinin insanlarına efendi olacaklardı. Ne var ki onlar ilmi, dünyalıklarından menfaat sağlamak için ehl-i dünya için harcadılar. Dünya ehli de alimleri aşağıladı. Halbuki ben, Peygamberimiz (sav)’in şöyle söylediğini işittim: “Kimin tasası sadece ahiret olursa, dünya tasalarına Allah kifayet eder. Kim de dünya tasalarına kendini kaptırırsa, dünyanın hangi vadisinde helak olduğuna Allah aldırmayacaktır.” İbnu Mace Sünen (257) – Hds 6067)
- Huzeyfe (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işittim: “İlmi, ulemaya karşı böbürlenmek için veya cühela ile münakaşa için veya insanların dikkatini kendinize çekmek için öğrenmeyin. Kim böyle yaparsa yeri ateştir.” İbnu Mace Sünen (259) – Hds 6068)
- Hazreti Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim alimlere karşı böbürlenmek, cahillerle münakaşa etmek ve halkın dikkatini üzerine çekmek maksadıyla ilim öğrenirse Allah onu cehenneme sokar.”İbnu Mace Sünen (260) – Hds 6069)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR