Güzel davranış nedir? Güzel davranış ‘ın dindeki yeri nedir? Güzel davranış ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
MECAZ

Mecaz nedir? Mecaz ‘ın dindeki yeri nedir? Mecaz ile ilgili Resulullah’ın söylediği hadisler şunlardır;
- Hazreti Peygamber (sav) buyurdu ki: “İman, yetmiş küsur – bir rivayette de altmış küsur – şubedir. Haya imandan bir şubedir.” Bir rivayette şu ziyade vardır: “Bu şubelerden en üstünü “La ilahe illallah” sözüdür, en aşağı mertebede olanı da yolda bulunan rahatsız edici bir şeyi kenara çıkarmaktır.” Buhari, İman 3, Müslim, İman 57-38, (35-36), Ebu Davud, Sünnet 15, (4676), Tirmizi, İman 6, (2617), Nesai, İman 16, (8,110), İbnu Mace, Mukaddime 9, (57)
- Resulullah (sav)’ın şöyle buyurduğunu anlatıyor: “Üç haslet vardır. Bunlar kimde varsa imanın tadım duyar: Allah ve Resulünü bu ikisi dışında kalan her şeyden ve herkesten daha çok sevmek, bir kulu sırf Allah rızası için sevmek, Allah, imansızlıktan kurtarıp İslam’ı nasip ettikten sonra tekrar küfre, inançsızlığa düşmekten, ateşe atılmaktan korktuğu gibi korkmak.” (Nesai’nin kaydettiği bir diğer rivayette “bu ikisi dışında kalan” tabirinden sonra şu ziyade vardır: “Allah için sevmek, Allah için buğzetmek.”) Buhari, İman 9, 14, İkrah 1, Müslim, İman 67, (43), Tirmizi, İman 10, (2626), Nesai, İman 3, (8, 96), İbnu Mace, Fiten 23, (4033)
- Hazreti Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri, beni, babasından, evladından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş sayılmaz.” (Nesai’nin bir rivayetinde “… malından ve ailesinden daha sevgili…” denmektedir.) Buhari, İman 8, Müslim, İman70, (44), Nesai, İman 19, (8,114, 115)
- Hazreti Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri, kendi için sevdiğini kardeşi için de sevmedikçe gerçek imana eremez.” (Nesai’nin rivayetinde “…hayır şeylerden” ziyadesi mevcuttur.) Buhari, İman 6, Müslim, İman 71, (45), Nesai, İman 19, (3, 115), Tirmizi, Sıfatu’l-Kıyamet 60, (3517), İbnu Mace, Mukaddime 9, (66)
- Hazreti Peygamber (sav)’in şöyle dediğim rivayet ediyor: “Kim Allah için sever, Allah için buğzeder, Allah için verir, Allah için vermezse imanım kemale erdirmiştir” Ebu Davud, Sünnet 16, (4681)
- Hazreti Peygamber (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimsedir. Mü’min de, halkın, can ve mallarını kendisine karşı emniyette bildikleri kimsedir.” Tirmizi, İman 12, (2629), Nesai, İman 8, (8,104, 105)
- Resulullah (sav)’ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden zarar görmedikleri kimsedir. Muhacir de Allah’ın yasakladığı şeyi terk edendir.” Buhari, İman 4, Müslim, İman 64, (40), Ebu Davud, Cihad 2, (2481), Nesai, İman 9, (8,105)
- Hazreti Peygamber (sav)’in şöyle dediğini rivayet etti: “Bir kimsenin mescide alakasını görürseniz, onun mü’min olduğuna şehadet edin, zira Cenab-ı Hakk şöyle buyuruyor: “Allah’ın mescidlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inananlar imar ederler” (Tevbe 18) Tirmizi, Tefsir, Süre 2, (3092)
- Resulullah (sav) dedi ki: “Üç şey vardır ki imanın aslındandır: 1. Lailahe illallah diyene saldırmamak: İşlediği herhangi bir günahı sebebiyle bu kimseyi tekfir etme, herhangi bir ameli sebebiyle de İslam’dan dışarı atma. 2. Cihad, bu Allah’ın beni peygamber olarak gönderdiği günden, bu ümmetin Deccal’e karşı savaşacak en son ferdine kadar cereyan edecektir, onu, ne imamın zalim olması, ne de adil olması ortadan kaldıramayacaktır. 3. “Kadere iman”. Ebu Davud, Cihad 35, (2532)
- Hazreti Peygamber (sav)’ın ashabından bir kısmı ona sordular: “Bazılarımızın aklından bir kısım vesveseler geçiyor, normalde bunu söylemenin günah olacağına kaniyiz.” Hazreti Peygamber (sav): “Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz?” diye sordu. Oradakiler Evet! Deyince: “İşte bu (korku) imandan gelir (vesvese zarar vermez) dedi.” Diğer bir rivayette: “(Şeytanın) hilesini vesveseye dönüştüren Allah’a hamdolsun” demiştir. (Müslim’in İbnu Mes’ud ’dan kaydettiği bir rivayet şöyledir: “Dediler ki: “Ey Allah’ın Resulü, bazılarımız içinden öyle sesler işitiyor ki, onu (bilerek) söylemektense kömür kesilinceye kadar yanmayı veya gökten yere atılmayı tercih eder. (Bu vesveseler bize zarar verir mi?)”. Hazreti Peygamber (sav): “Hayır bu (korkunuz) gerçek imanın ifadesidir” cevabını verdi.”) Müslim, İman 209 (132), Ebu Davud, Edeb 118 (5110)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR