Cuma namazı 16 rekattır. Bunun 4 rekât ilk sünnet, 2 rekât farz, 4 rekât son sünnet, 4 rekât Zühri Ahir...
Soru: İslamiyet Kadına Değer Veriyor mu?
İçindekiler
İslamiyet kadına değer veriyor mu? islamiyet kadına değer nasıl verir? İslamiyet kadına değer verdiği değer ile ilgili hadisi şerifler nelerdir?
İSLAM DİNİNİN KADINA VERDİĞİ DEĞER
İslamiyet Kadına Değer Veriyor Mu?
İslam dininin kadına getirdiği hak ve özgürlüklere geçmeden önce İslamiyet gelmeden önce kadına verilen değere ve haklara bakalım:
- Doğan çocuk kız ise diri diri toprağa gömülürdü.
- Kadınlara hiçbir değer verilmezdi. Erkek istediği kadınla beraber olabilirdi. Canı sıkılınca da çekip gidiyordu.
- Kadın toplum içinde hiçbir söz sahibi değildi. Mal gibi alınıp satılırdı.
- Kadınlar kendi başlarına çalışıp geçinme hakkına sahip olmadığı için kapı kapı dolaşıp sürünürdü.
- Bir kadın soylu bir aileden gelmediği sürece statü sahibi değildi.
- Kadına verilen bu değersizlik sadece Arap toplumunda değil dünyanın başka yerlerinde de vardı.
İslam Dini Geldikten Sonra Neler Değişmiştir?
Kadına en büyük değeri vermiştir ve bir kadınla birliktelik sağlamanın tek bir yolunu da nikah olarak belirlemiştir. Kadını anlık değil ömürlük muhabbetlere kayık kılmıştır. Kadınlara her isteyenin değil sadece kendi istediklerinin görmesini isteyerek muazzam özgürlük imkanı sağlamıştır. Tesettürü emrederek kadının rahat olmasını sağlamıştır.
Efendimizin (sav) Kadınlar ile İlgili Söylediği Hadisler
Efendimizin (sav) kadınlar hakkında söylediği hadislerden bazıları şunlardır;
- Saîd b. Hakîm b. Muâviye’nin (r.a), babası aracılığıyla dedesi Muâviye el-Kuşeyrî’den (r.a) naklettiğine göre, o şunları anlatmıştır “Resûlullah’ın yanına gelerek, ‘Hanımlarımız hakkında ne dersiniz?’ diye sordum. O da şöyle buyurdu: ‘Yediklerinizden onlara da yedirin, giydiklerinizden onlara da giydirin, onları dövmeyin ve onları kötülemeyin.’” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 40-41)
- Süleyman b. Amr b. Ahvas (r.a), Veda Haccı’nda hazır bulunan babasından naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “…Bilin ki, sizin hanımlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi, hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır…” (Tirmizî, Radâ, 11)
- Ebû Hüreyre’nin (r.a) naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “…Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananınızdır.” (Tirmizî, Radâ, 11; İbn Mâce, Nikâh, 50)
- İbn Ömer’den (r.a) nakledildiğine göre, Allah Resulü (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın kadın kullarının Allah’ın mescitlerine gelmelerine engel olmayın.” (Müslim, Salât, 136)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR